Rode Kruis-Vlaanderen opent midden december een tijdelijk noodopvangcentrum voor verzoekers om internationale bescherming in Bilzen. De organisatie maakt hiervoor gebruik van het voormalig woonzorgcentrum De Ark van Noé. De opening komt er op vraag van de federale overheid, naar aanleiding van het tekort aan opvangplaatsen in ons land.

Het centrum zal plaats bieden aan 140 bewoners, een mix van alleenstaanden en gezinnen. Een 20-tal medewerkers – waarvoor vacatures opengesteld worden – zal het project in goede banen leiden. Een jobdag voor het invullen van deze vacatures wordt georganiseerd in de loop van de maand november – meer info daarover is binnenkort beschikbaar via www.rodekruis.be/jobdag.

Op dit moment start de organisatie met de voorbereidingen in de aanloop naar de opening: het gebouw wordt, in overleg met de brandweer, gebruiksklaar gemaakt, extra sanitair wordt bijgebouwd en extra bekabeling wordt bijgetrokken (o.a. voor computergebruik). Vanaf 15 december zullen de eerste bewoners arriveren.

Communicatie naar omwonenden

Rode Kruis-Vlaanderen beseft dat de opening van een opvangcentrum voor verzoekers om internationale bescherming impact heeft op de nabije omgeving. Daarom besteedt de organisatie in elke fase aandacht aan een transparante communicatie met inwoners en lokale overheden zodat het samenleven in de beste verstandhouding mogelijk is.

De buurtbewoners van het opvangcentrum in Bilzen worden op 21 november om 19u30 uitgenodigd in De Blondeswinning voor een infoavond, waar ze informatie zullen krijgen over het functioneren van het opvangcentrum. Later krijgen ze ook de kans om het centrum te bezoeken.

Samen met de gemeente zet Rode Kruis-Vlaanderen sterk in op een goede integratie in de buurt. Het is ook daarom dat in elk van zijn opvangcentra voor verzoekers om internationale bescherming een integratiemedewerker wordt aangesteld. Deze persoon heeft als taak de integratie van het centrum in de buurt zo goed mogelijk te laten verlopen en vragen van buurtbewoners te beantwoorden.

Meer informatie via www.rodekruis.be