Gedurende 30 verzamelde dichter-auteur Boudewijn Knevels schijfmachines. Tot hij er zo’n 200 bijeen had gezocht en natuurlijk werd zijn woning in Mettekoven toen wat klein. En Boudewijn vond een partner in het gemeentebestuur van Heers, dat zijn collectie overnam en er een heus Schrijfm@chinemuseum van maakte in het Administratief Centrum. En Boudewijn was content: zijn collectie bleef intact, mensen konden de expo gaan bezoeken en hij gaf maar al te graag rondleidingen.
Begin 2015 besliste de toenmalige meerderheid onder leiding van burgemeester Piurard om het museum te ontmantelen: het moest plaats maken voor een nieuw initiatief, een spelotheek. De collectie van Boudewijn leek verloren, belandde in de vergeetput van het gemeentehuis. “We zoeken nog een gepaste locatie voor dit Schrijfm@chinemuseum. We denken aan de inkomhal op de eerste verdieping van het gemeentehuis waar de stukken meer tot hun recht komen en vaker bezocht worden”, zegde de burgemeester toen. Ma ar niet dus. Van heel deze actie was Boudewijn niet op de hoogte en was daar toen duidelijk “niet goed van”.
Boudewijn hoopte nog even dat de kerk van Mettekoven (na de ontwijding) zou kunnen dienen als museum. Maar ook noppes!
Oude provinciale school
Knevels startte met zijn verzameling in 1969 toen hij op een vlooienmarkt een oude Remington kocht. Bij een volgend bezoek zag hij er weer eentje dat leuk was en zo begin je aan een collectie van meer dan 200 typemachines waarvan het oudste model dateert uit 1881. “In 1997 kocht de gemeente de oude provinciale school en twee jaar later stond mijn collectie er te pronken in het eerste en enige museum voor schrijfmachines in België”, herinnert Bouwewijn zich.
Verkoop via veilinghuis
Een nieuwe zoektocht voor een tentoonstellingsruimte, daar is de gemeente Heers niet meer aan begonnen, en de machines stonden dus, na de sluiting in 2015, stof te verzamelen in de kelder. “Dus hebben we een veilinghuis in Tongeren onder de arm genomen om de machines te verkopen”, aldus burgemeester Kristof Pirard.
Ze staan nu te kijk op de website https://www.nvlussis.com/nl/online-verkopen/d/index/collectie-oude-en-vintage-schrijfmachines.
Toen de Boudewijn contacteerden in verband met deze verkoop reageerde hij verbijsterd. “Tja, ze zijn eigendom van de gemeente, dus ze doen ermee wat ze willen. Maar ik vind het toch straf dat ik weer niet op de hoogte wordt gesteld, tat men mij geen advies komt vragen over prijzen of consulteert gezien mijn kennis van de stukken. Jammer, jammer, jammer”, aldus een verbouwereerde Boudewijn Knevels.
“Geen contact geweest”
Burgemeester Kristof Pirard echter beweert dat Boudewijn wel degelijk op de hoogte van de verkoop was en dat hij zelfs uitgenodigd werd om te komen kiezen welke machines hij zou willen houden. Hierop was Knevels echter categoriek. “Ik heb helemaal geen seintje van de gemeente in dit verband gehad. Want ik zou niets liever willen dan enkele machines waaraan ik erg gehecht ben, willen recupereren. Maar het laatste dat ik van de gemeente gehoord heb is dat ik de zolder van het Lode Lavkihuis in Heks, waar ik de machines die de mensen me brachten mocht stockeren, leeg moest maken om het pand te verkopen. Die machines heb ik allemaal aan de Kringloopwinkel gegeven. Maar de burgemeester mag me altijd contacteren om alsnog enkele exemplaren te recupereren.”
Wanneer en door wie Boudewijn gecontacteerd werd, ging de burgemeester ons laten weten, maar na 24 uur kregen we nog steeds geen bericht!
Schandalig. Een uniek museum is een goudwaarde voor toerisme. Door onkunde en gebrek aan visie laat men dit verloren gaan.