In Borlo is de Tweede wereldoorlog nog niet gedaan. Naast het museum “Winter 44” in het pachthof, heeft Pascal Cardinaels een nieuw belevingshuis geopend over de Duitse bezetter.

Im Haus is een belevingshuis dat in het teken staat van living history. Tal van diorama’s nemen je mee naar hoe het leven in België ten tijde van de Tweede Wereldoorlog verliep.

Dit allemaal gebeurt onder begeleiding van de gids die hierbij de uitgebeelde situaties uitlegt en enkele interessante verhalen weer tot leven brengt. In de vele ruimten zullen tijdsgebonden spullen en tal van mannequins in gepaste klederdracht uit de Tweede Wereldoorlog tentoongesteld worden.


Im Haus bevindt zich in een oud woonhuis. De setting maakte het mogelijk om alles weer om te toveren naar hoe het er vroeger moet hebben uit gezien. Zo zijn alle kamers ingericht alsof men zich terug in de jaren veertig waant. Een bezoek is net als een kleine tijdreis naar het verleden

Mezelf even voorstellen
“Mijn naam is Pascal Cardinaels. “Mijn interesse in WOII en re-enactment werd gewekt 15 jaar geleden, na bezoek als toeschouwer aan een re-enactment evenement en een gesprek met een Duitse re-enactor. In de uitbeelding van deze hobby en ook in het museum, probeer ik de historische correctheid hoog te houden. Mijn voornaamste drijfveer is de geschiedenis van WOII te tonen zoals ze was”, aldus Pascal.

“Ik krijg vaak de vraag: “waarom ben je dan juist geïnteresseerd in de Duitse kant?” Dit komt zeker niet vanuit een politiek standpunt, maar eerder uit de interesse in het Duitse materiaal, de uniformen, de Wehrmacht en hoe gedisciplineerd het Duitse leger was”, legt hij uit.

“Im Haus 1942” toont je een woning die ingenomen werd door Duitse soldaten in de periode 1940-1945. Je bezoekt er een 6-tal taferelen en een schuilkelder met licht- en geluidseffecten. Dit geeft je een goed beeld over hoe er geleefd en gewerkt werd in oorlogstijd.

Bezoeken zijn enkel op afspraak, en steeds met gids (eigenaar) die je van de nodige informatie voorziet.

Via de website kan je je gegevens achterlaten. Vergeet zeker niet het aantal personen (max. 5), de namen van al de personen, e-mailadres en telefoonnummer te vermelden. Vervolgens kan je ook nog een voorkeursdatum kiezen, deze zal dan achteraf al dan niet bevestigd worden. Als je jouw gegevens hebt ingevuld en verstuurd zal je een mail ontvangen om een afspraak te kunnen vastleggen wanneer mogelijk. Let op! De toegankelijkheid van het huis is net hetzelfde als 80 jaar geleden. Het bijna onmogelijk voor rolstoelgebruikers om fatsoenlijk alle kamers en displays te betreden. Indien er verdere vragen zijn of je meer informatie wil, kan je altijd een mailtje sturen naar het hieronder vermelde adres. Hou er a.u.b. rekening mee dat Patrick het belevingshuis uitbaat als hobby en hierbuiten een gewone job heeft, hierdoor kan het soms zijn dat de communicatie wat trager verloopt. Bedankt alvast voor het begrip.

Opgelet: gezien de corona-crisis, is bezoek met mondmasker verplicht. Ontsmettingsgel voor de handen is voorzien.

http://www.imhaus1942.be/bezoeken
Nieuwstraat 35, 3891 Gingelom
E-mail: imhaus1942@gmail.com