t’ Serstevens, Madeleine Marie Ghislaine, ‘Madame Lejeune’, werd in Gent op 23.03.1896 geboren als dochter van ridder Louis, burgemeester van Stavelot en Marguerite Lippens. Ze trouwde met jonkheer Gustave Lejeune de Schiervel, en zo kwam ze in 1920 naar het kasteeldomein Nonnemielen in Metsteren (Sint-Truiden).  

Je zou zeggen, weer een van die adellijke dames die adellijke sier kwamen uithangen op één van de tientallen kastelen die Sint-Truiden rijk is. Maar niet Madame Lejeune. 

In 1919 mochten alle mannen voor het eerst gaan stemmen voor de nationale politiek Vrouwen mochten dat niet, die mochten enkel voor de gemeente stemmen. In 1948 kregen ook de vrouwen een stem in het nationale parlement, maar het jaar daarvoor zat Madame Lejeune al in de politiek, de gemeentepolitiek, eerst als raadslid en later als schepen, de eerste vrouw op die post in Sint-Truiden. 

De zusterschool, nu parochiaal centrum.

Gemeenteraadslid en schepen
Zij werd gemeenteraadslid voor Sint-Truiden in 1947 en na de volgende verkiezingen, in 1952, werd ze de eerste vrouwelijke schepen van de stad van 1953 tot 1964. In die hoedanigheid was ze ook voorzitter van de bestuurscommissie van de Muziekacademie en van het Symfonieorkest Sint-Cecilia. Bij de allereerste verkiezingen waar ook vrouwen mochten deelnemen en stemmen was ze CVP-kandidaat voor de provincieraadsverkiezingen 1949. Van haar schepenmandaat onthouden we vooral dat ze burgerlijke stand onder haar hoede had en bijgevolg veel van de jubilarissen van vandaag gehuwd heeft. Daarnaast zorgde ze voor een vlottere werking van de burgerlijke stad via de mechanisatie, een beleidsdoelstelling die na Madame Lejeune is blijven bestaan. In 2018 was het 65 jaar geleden dat Madeleine Lejeune schepen werd en voor die gelegenheid liet de stad een bijzondere collage maken die het stadsbestuur naar aanleiding van Internationale Vrouwendag aan de familie overhandigde. In 2002 kreeg ze oom een straatnaam in de wijk Halmaal. 

De vrijgevigheid zelve
Tijdens WO II werd het kasteel opgeëist door de Duitse overheid als commandopost en pilotenverblijf. Daarvan zijn nog steeds de restanten in de vorm van graffiti op de muren in de kelder zichtbaar. Zij verleende een erfpacht op het jachtslot Schabroek te Guvelingen met 15 hectaren landerijen aan de broeders van de christelijke scholen voor huisvesting van de Tuinbouwschool in 1947 en schonk dit goed definitief aan de school in 1973. Zij ondersteunde eveneens de vrije meisjesschool Melveren, beheerd door zusters van Vincentius à Paulo, onder andere door een nieuwbouw in 1967, ook hier gevolgd door een definitieve schenking in 1972.  

Het rapport van Liliane Vangeel uit 1950

Madame Lejeune overleed in Sint-Truiden op 10 juni 1975, 81 jaar oud.
Naast een straatnaam zijn er nog steeds herinneringen aan Madeleine Lejeune, buiten haar schenkingen aan de Tuinbouwschool en de meisjesschool van Melveren. 

Elk jaar wordt in de Tuinbouwschool de Prijs Mevrouw Lejeune voor leerlingen wetenschappen van de Tuinbouwschool uitgereikt. Ze sponsorde ook het klokje met haar naam als meter voor de nieuwe kapel van de Tuinbouwschool in 1953. En in 2002, bij de ontwikkeling van de Halmaalwijk kreeg ze een straatnaam toebedeeld: de Madeleine Lejeunestraat.

De kleuters van de Zusterschool van Melveren in 1914.

De monumentale inrijpoort van kasteel Schabroek