Na de mooie reeks over Sint-Truiden, zoals het vroeger was, trappen we vandaag een nieuwe serie af die telkens op zondag verschijnt: Sint-Truiden en zijn roots. Als eerste komt de Zoutstraat aan de beurt.

Eén van de eerste straten van onze stad is wellicht de Zoutstraat. In 1334 is er sprake van de Sautstraete, mogelijk een eufonie van zouw-straat naar de zouw, de grens tussen het gebied met jurisdictie van de abdij en dat met jurisdictie van het prinsbisdom, die door deze straat liep. De Zoutstraat bestond vroeger uit twee delen; het gedeelte van de markt tot de Beekstraat werd Kleine Zoutstraat genoemd; op het kruispunt bevond zich de “Sautbrug” over de Cicindria; de Grote Zoutstraat liep van dit kruispunt naar de stadswal toe en daar bevond zich de Voetsbogenthorn. In de straat lagen de refugiehuizen van de voormalige abdij van Oriënte, en van de voormalige abdij van Terbeek.

Verbreding

In 1959 werd de Kleine Zoutstraat verbreed: de noordelijke rooilijn werd naar achteren geschoven, zodat alle huizen aan deze zijde recent zijn. Het is een gekasseide straat met onregelmatig verloop die van de markt afdaalt naar de vroegere stadswallen met burgerhuizen, met verspringende nok- en daklijsthoogten en de meeste huizen zijn aangepast of herbouwd. Het einde van de straat wordt gekenmerkt door het park van het huis nummer 67, en het nieuwe gemeentehuis aan de overkant van de straat, het administratief centrum.

Parkeren

Ook vandaag komt de Zoutstraat nog wel eens in de schijnwerpers te staan. Zo stelde voormalig gemeenteraadslid Laurien Bamps (ex- Open Vld) in 2019 voor om het gemotoriseerd verkeer van de Grote Markt de mogelijkheid te geven om langs de Zoutstraat weg te kunnen, een tweede ontsluiting zeg maar, om het fileprobleem op te lossen. Toenmalig burgemeester Heeren (cd&v) hield het been stijf, maar toen enkele weken later de Vooruit-fractie het voorstel van Bamps op de agenda plaatste kreeg het alsnog groen licht.

En op maandag 24 april 2023 komt de Zoutstraat in beeld op de gemeenteraad. Het stadsbestuur wil ik het eerste, smalle stuk, het parkeerreglement aanpassen. Enkel voertuigen van normale breedte zullen er in de toekomst nog kunnen parkeren.

 

Foto’s © Media Haspengouw