De 48-jarige Tanja Thierie die een team aanstuurde van 8 verpleegkundigen is er het hart van in. Enkele weken na het faillissement van Triamant werkt ze ondertussen bij het Rode Kruis maar denkt nog dagelijks aan de bewoners van Triamant in Velm. “Hen loslaten want het leven gaat voort? Ze bellen me soms nog met de vraag naar goede raad. Er is veel verdriet bij hen en bij ons als team.”

Met acht verpleegkundigen waren ze, Tanja Thierie en haar team. “In november 2022 begonnen de problemen met de betalingen en toen vermoedden we dat er iets niet meer pluis was”, steekt Tanja van wal. “Daarnaast werden belangrijke zaken zoals licht op het binnenplein niet hersteld. Als er iets stuk was duurde dat een eeuwigheid. De mensen moesten ook voor vanalles en nog wat extra betalen: om de krant te laten brengen, voor een zakje huisvuil, iets afhalen of leveren op de kamer, en dat bovenop de facturen die daar al voor dienden.”

Hechte banden

Naast het materiële en het financiële – het team van Tanja wacht nog op 50.000 euro die ze misschien nooit gaan terugzien – weegt ook het emotionele, menselijke aspect. Tanja vertelt: “Ik heb vaak mee geweend met de mensen toen het faillissement bekend raakte. ‘Wat moeten we gaan doen Tanja’, was een vraag die ik tientallen keren te horen kreeg. Ik vond het bijzonder erg dat mensen moesten gaan verhuizen, soms ver weg, terwijl er in Gingelom een goede oplossing klaar lag. Ook dat valt me zwaar.”

Tanja kende alle zorgvragers. “Ik kende hun namen, de namen van hun kinderen en kleinkinderen, hun ganse levensverhaal. Als ze iets tekort kwamen gingen we dat zelf vlug halen in de Spar hier aan het gebouw. We hebben tot het laatste ogenblik alles voor hen proberen te regelen. Nu nog bellen mensen me thuis op met vragen. Maar er is niets meer dat ik kan doen.” Zelf is Tanja inmiddels aan de slag gegaan bij het Rode Kruis Vlaanderen. Enkele collega’s zijn ook vertrokken bij Triamant. Anderen doen er nog een beperkt aantal uren in functie van de 12 zorgvragers die overblijven. “Ik kom er wel nog eens in Velm, maar ik heb het dan heel moeilijk. Nee, dit is een heel pijnlijk verhaal, een van veel boosheid en intens verdriet.”

In beeld bovenaan: Tanja Thierie getuigt over het leven in Triamant de laatste maanden.

In beeld hieronder: In Triamant Velm is het nu stil en doods. Er zijn nog 12 bewoners.