Op 25 mei werden 64 verzetsstrijders opgepakt en naar het kamp in Breendonk overgebracht. Onder hen ook verzetsstrijders van buiten de stad, van Brustem, waar nogal wat verzetslui de Duitse vliegbewegingen observeerden.

Tweeëndertig Truienaren werden naar concentratiekampen getransporteerd. Onder hen ook de verkozen burgemeester van de stad, Jean Thenaers, die echter al op non-actief geplaatst was wegens zijn anti-Duitse houding en vervangen door een exemplaar, de SS’er Jozef Vrijdags, uit de Duitse entourage. Twintig van hen overleefden het niet.

25 mei 2023:80 jaar geleden
Roger Rutten schreef er een lijvig werk over, zo nauwkeurig gedetailleerd dat je zou denken dat hij de “overtuiging” van zowat elke Truienaar tijdens de Tweede Wereldoorlog moet kennen. Bijna 400 bladzijden boeiende lectuur, geschreven met de precisie van een chirurg, dat bijna 10 jaar geleden verscheen op de 70ste verjaardag van de nazirazzia.

Dat is meteen ook de reden waarom er in Sint-Truiden een Breendonkstraat, waarvan de meeste Truienaars de betekenis en de oorsprong niet (meer) kennen. Volgend jaar in mei is het de trieste 80ste verjaardag van deze zwarte bladzijde, want zwart is het enige woord dat men over kan hebben voor die Truienaars die hun stadsgenoten verraden hebben en er 20 van lieten creperen in de concentratiekampen. En dan zullen waarschijnlijk tal van vieringen deze trieste dagen in herinnering brengen.

Razzia onderwerp van stripverhaal
Begin maart ligt er een nieuw boek in de boekhandel over dit zwarte verleden van de stad van Trudo. Geen roman, geen historische ontleding, geen onderzoeksjournalistiek maar een heuse strip: “Onze Oorlog”, van de hand van stiptekenaar Mario J. E. Boon, neen geen afstammeling van de beroemde Louis-Paul Boon, want dat was een Aalstenaar, terwijl Mario Boon en geboren Truienaar is. Hij werd in onze stad geboren op 15 augustus 1974 en ging naar het Technicus. Later ging hij studeren aan Sint-Lucas in Gent en bleef daar “plakken”. Momenteel woont hij in Sint-Amandsberg. Hij begon er et illustraties te tekenen voor kinderboeken, tijdschriften en kranten, werkte 2 jaar als illustrator voor Studio 100. Nu is hij als striptekenaar en illustrator nog steeds de tekenaar van de serie “Texas Strangers”.

Ganse voetbalploeg opgepakt
Onze Oorlog vertelt het verhaal van de lotgevallen van Piet Swijsen (Pierre Stippelmans?). Onder de 64 gearresteerde verzetsstrijders waren ook de jongens van de Brustemse voetbalploeg FC Geelstar en de door de Duitsers afgezette burgemeester Jean Thenaers. Het is een verhaal over keuzes maken en overleven in onmenselijke omstandigheden, een huldebetoon aan de moedige mannen en vrouwen die opkwamen voor wat wij nu de ‘Universele rechten van de mens’ zouden noemen. Het verhaal draait rond de jonge verzetsman Piet Swijsen en Karel Verstoffelt, bewaker in het concentratiekamp van Breendonk en Oostfronter. Beide jonge mannen stonden qua gedachtengoed diametraal tegenover mekaar maar vonden een gemeenschappelijke verstandhouding in de bokssport. Dat verhaal is gebaseerd op waarheidsgetrouwe getuigenissen van overlevenden van de nazirazzia van 25 mei 1943.

Historisch correct
Mario Boon heeft er ook zorg over gedragen om zijn verhaal ook historisch correct te tekenen: een stad met drie torens (en niet twee), met hoogstambomen en geen laagstamplantages, want de geschiedenis heeft haar rechten, ook in een stripverhaal.

Op 2 Maart verschijnt het album “Onze Oorlog” bij Standaard Uitgeverij. Te koop en te bestellen bij elke goede strip- en andere boekenwinkels. Prijs 15,95 euro.