Afgelopen zaterdag waren ze met 82 om het verbodsbord C3 op de busstrook aan de Gazometersite in Sint-Truiden te negeren. Ze mogen zich verwachten aan een boete van 68 euro, omgerekend 5.576 euro samen

Er hangt een verkeersbord C3 (verboden toegang, in beide richtingen, voor iedere bestuurder) met onderbord ‘Uitgezonderd De Lijn’, om duidelijk te maken dat er enkel bussen mogen rijden. Toch zijn er na weken van sensibiliseringsacties nog steeds veel autobestuurders die het bord negeren. “Afgelopen zaterdag werden er met de plaatselijke ANPR-camera 82 overtreders gesignaleerd”, zegt korpschef Steve Provost. “Dagelijks schommelt het aantal overtredingen tussen 40 à 60. Ik had gehoopt dat we met sensibiliseringscampagnes het aantal overtredingen konden doen dalen, maar dat is blijkbaar niet het geval. Ik vind dit zeer jammer, want we willen natuurlijk boetes vermijden.” De politie plaatste wekenlang aankondigingen op een tekstkar, via de verkeerskrant en via sociale media. Provost onderstreept de noodzaak van het verbod: “Dat verbod is er voor de veiligheid van de kinderen die hun school naast die rijweg hebben.”

De Gazometersite werd een tijd geleden heringericht met onder andere de basisschool Sint-Rita en sociale diensten zoals Huis van het Kind en de muziekacademie. Wie van de Tiensesteenweg komt en wil parkeren kan onmiddellijk links de parking oprijden van de NMBS, of rechts de ondergrondse parking van de Gazometersite. Wie aan het station zelf moet zijn, kan best voor de Gazometerstraat kiezen, die aan de andere zijde van hetzelfde gebouw loopt en je vlot tot aan het station brengt. Enkel wie van het station naar de Tiensesteenweg wil, moet een klein ommetje maken via de Stationsstraat en de Leopold II-straat.

Hopelijk wordt nu iedereen er zich van bewust dat ze daar met hun auto niks verloren hebben en dat ze door hun koppigheid niet alleen de kas van de overheid sponsoren maar ook een probleem zijn voor de veiligheid van de kinderen en de kindgerichte activiteiten op de Gazometesite.