Dieter Porreye, de zaakvoerder van fruithandel ‘Den Hof,’ kiest resoluut voor eigen kweek. Hij haalt alle buitenlandse appels, waaronder de populaire Pink Lady appels, uit zijn assortiment.

“Na de weersomstandigheden van de laatste maanden is het Belgische fruit van topkwaliteit…Wat een zonde zou het zijn om nu buitenlandse appels en peren te verkopen!” *

Porreye verwijst naar het aanhoudende warme weer van de afgelopen weken. Hierdoor is de oogst uitzonderlijk vroeg begonnen. De appels en peren zijn kleiner maar heel zoet van smaak.
De ondernemer is fel te spreken over onze fruitsector, die bij de milieuvriendelijkste ter wereld hoort. Hij ziet echter dat zijn klanten niet steeds weten of ze inheemse fruitsoorten kopen.

“Mijn klanten weten niet dat de Pink Lady afkomstig is van onder meer Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Chili. Ze zijn in zowat alle supermarkten te vinden en worden als glimmende smartphones gepromoot. Ze zijn erg lekker en er is geen vlekje op te bespeuren. Maar dit zoete fruit heeft duizenden kilometers over zee gereisd om in onze maag te eindigen.”*

Kiezen voor eigen kweek heeft volgens Perreye dan ook niet alleen een economisch verhaal maar ook een ecologisch. De appels moeten vaak duizenden kilometers afleggen voor ze in onze winkels liggen. Dit vaak via vervuilende transportmethodes.

“Dit gaat niet alleen over de keuze van de appels die we eten. Het is ook een keuze voor het soort van wereld waarin we willen leven.”

 

 

*Citaat Nieuwsblad Dirk Celis : https://m.hln.be/regio/sint-truiden/-vanaf-nu-eigen-appel-eerst~a5f4489b/