Sinds bekend raakte dat Steffen Heusdens een dragqueenshow organiseert in de Minderbroederskerk is er een levendig debat gaande of het al dan niet oké is om dat precies in die kerk te doen. Nu mengt ook Schild en Vrienden zich en belagen ze de horecazaken van initiatiefnemer Heusdens met negatieve beoordelingen.

 

“Vindt u dat een dragqueenshow moet kunnen in de Minderbroederskerk van Sint-Truiden?” De vraag van onze redactie op de Facebookpagina’s van TruiensNieuws (pagina en groep) en op Trudo FM, leverde honderden gemotiveerde reacties op, voor en tegen, erg beleefd, zonder scheldpartijen, een huzarenstukje in deze tijd. Uit de bevraging blijkt dat een meerderheid zich wel kan vinden in de keuze van de locatie, en in de combinatie van dragqueenshows en de paterskerk. De respons klinkt enthousiast: “O, wat leuk. Waar kan ik kaarten bestellen?” En verder: “Heel fijn dat dat kan!”

Daarnaast zijn de lokale kerkbestuurders van Sint-Truiden en een deel van de Truienaren gehecht aan de paterskerk waar ze hun leven hebben doorgebracht op religieus vlak. Ze klinken vooral gekwetst en teleurgesteld als we ze bellen. Dat het stadsbestuur groen licht heeft gegeven begrijpen ze niet. De emoties aan de telefoon lopen soms hoog op. Totdaar het interessante debat van woensdag.

Schild en Vrienden

Naast het interessante en hoffelijke debat op sociale media klonken er de laatste dagen ook andere geluiden vanuit één welbepaalde hoek. “Degoutante taferelen”, “om ziek van te worden” of “hoe vlugger je hier weg bent, hoe beter!”. Dat zijn maar enkele van de slechte recensies die de horecazaken van initiatiefnemer van de show, Steffen Heusdens, te verduren kreeg. De man heeft drie zaken op de Truiense Groenmarkt: Maison S, Bertha en Crème van ne vent. De online-aanval op zijn horeca-zaken komt van Schild en Vrienden en heeft alles heeft te maken met die dragqueenshow in de paterskerk.  Tegen woensdagmiddag waren er al 50 nieuwe recensies geplaatst. De gemiddelde sterrenscore van het restaurant was gedaald naar 2,9 op 5 punten. De negatieve neprecensies werden op Google en op Facebook geplaatst. Sommige trollen kopieerden mekaars neprecensies en plaatsten die bij de verschillende zaken van Heusdens.

Google heeft vandaag de aanval geanalyseerd en is er actie ondernomen door het Trust & Safety-team van het platform. Alle recensies die sinds gisterenmiddag werden geplaatst – in totaal een vijftigtal – zijn nu verwijderd. De zaken van Heusdens hebben intussen hun originele score terug. De show zelf in de Minderbroerderskerk van woensdagavond is gewoon door gegaan.

In beeld bovenaan: de Minderbroederskerk in de tijd dat ze een grote religieuze betekenis speelde in Sint-Truiden © Media Haspengouw