Wat in 1947 begon als een matchke ‘voor de fun’, groeide snel uit naar een Limburgse topclub in de basketbalwereld. Ludo Van Beeck is reeds 60 jaar lang gepassioneerd lid van KSTBB, van jonge speler tot huidig voorzitter. Hij is dankbaar om wat was en viert het komende weekend het 75-jarig bestaan met vele (oud-)spelers.

Het verhaal van Sint-Truiden Basket Ball (KSTBB) begon op 13 augustus 1947 met een Franstalige officier, Louis Levaux, onderluitenant bij de luchtmacht in Bevingen. “Die mannen hadden dat spel van de Amerikaanse soldaten gezien die tijdens momenten van verveling een wedstrijdje basket speelden”, weet voorzitter Ludo Van Beeck (75). “Samen met enkele Truienaren werd er van start gegaan op een zelf aangelegd pleintje op ‘de Pist’ aan de Vissegatstraat. Toen Limburg Provinciale kampioenschappen begon in te richten, speelde Sint-Truiden kampioen in het eerste seizoen in 1950-1951. Dat gaf ook een kortstondige boost aan een dames-, scholieren- en seniorenafdeling, maar enkele jaren later bleek enkel de herenploeg stand te houden.”

                                                                                     

Strooizout

De club vond begin jaren ’60 na omzwervingen haar vaste stek op Sint-Pieter aan de Tiensevest, waar nu appartementen staan. “Daar werd in weer en wind op een buitenpleintje gespeeld”, vertelt Ludo.  “Dus wanneer het stevig waaide, moest je daar rekening mee houden wanneer je een worp deed naar de ring. En in de winter moesten we eerst met een zak strooizout het plein ijsvrij maken.” In 1970 werd er een jeugdwerking opgestart wat twee jaar later zorgde voor een promotie naar eerste nationale.

Herman Reynders

Vijf seizoenen speelde STBB onafgebroken in de hoogste afdeling, van 1977 tot 1982, met een 5e plaats als beste resultaat. Ludo Van Beeck: “Telkens werden er moeite noch inspanning gespaard om de ploeg, met 2 Amerikanen, in stand te houden. Zelf ben ik trots op onze Limburgse internationaal Herman Reynders die later gouverneur van Limburg zou worden. Hij is voor mij nog altijd de beste onder de Limburgers. Dave Angstadt was in die periode de Amerikaanse spektakelmaker die STBB het meeste plezier bezorgde. En we hadden enkele ronkende namen onder onze locals, mannen die van eigen Truiense kweek waren, zeg maar.”

Mannen ‘van eigen Truiense kweek’ zoals hier links in beeld Jef Claes met rechts de legendarische Willyu Steveniers van basketclub Oostende. 

Moeilijke jaren

De jaren ’80 startte onder een slecht gesternte. In het seizoen 1981-1982 won STBB slecht één wedstrijd en dreigde de club als een pudding in elkaar te storten. “De snelle opmars had een grote financiële put nagelaten”, verduidelijkt Ludo. “We moesten drastisch saneren. Zeer pijnlijk vond ik de verkoop van ‘onze’ Herman Reynders aan Rimelago Aarschot, om de belangrijkste schulden te kunnen betalen. Gelukkig toonden vele schuldeisers begrip, en dankzij de inzet van bestuursleden, coaches en jongeren van eigen huis wisten we langzaam uit de schuldenput te klimmen.” Het scenario van ups en downs zou zich in de jaren ’90 nog eens herhalen met een vrijwillige degradatie naar 2e provinciale. “Door deze beslissing vertrokken de grote jongens, maar slaagden we erin met eigen talent de titel te pakken.”

Fakkel 

Ludo Van Beeck is fier op zijn basketclub met 4 seniorploegen in competitie, in eerste landelijke, eerste, derde en vierde provinciale. “KSTBB bestaat nu zaterdag 13 augustus dag op dag 75 jaar. We vieren dat met een 3-tegen-3 tornooi, samen met een smakelijke BBQ. Zondag is er een officiële receptie om 13 uur in de sporthal in de Sportlaan. Ik hoop zoveel mogelijk oud-spelers en oud-bestuursleden weer te zien. Ik ben 75 jaar en 60 jaar lang actief in de club. De tijd is rijp voor de jongeren om de fakkel over te nemen.”

                 

Op stage aan zee begin augustus 2022 – De A- en B-ploeg op training, samen en afzonderlijk. “Een feestje achteraf hoort er natuurlijk ook bij. KSTBB is altijd een vriendengroep geweest.

Vlnr. – Ludo VanBeeck (Voorzitter) 60 jaar KSTBB, Bart Bormans (coach A) 6e jaar , Thomas Odeurs (coach B) 1e jaar.

Foto’s – ©KSTBB