Vanavond hangen wellicht veel Truienaren voor de televisie. Netflix en Streamz zullen om 20.40 uur toch een klein uurtje plaats moeten ruimen voor de vrouw die ongetwijfeld wordt gezien als een van de strafste truinoskes ooit. Nina Derwael zal de centrale gast zijn in ‘Het Huis’ op de zender Eén. Daarin vertelt onze turnster onomwonden over onder andere de te hoge druk die er soms geweest is en over haar oma die achter de schermen een grote rol speelt.

“Het had niet veel gescheeld of ik was destijds niet toegelaten geweest bij Sport Vlaanderen”, steekt Nina Derwael van wal. ​“Ik weet niet of ze me vroeger zouden hebben aangenomen als ze wisten dat ik 1,71 meter ging worden. Ik hoop dat ze die criteria aanpassen, want ik ben het beste voorbeeld dat je niet het stereotiepe, kleine meisje moet zijn om te kunnen turnen.”

Nina zal vanavond opgepikt worden door gastheer Goens, maar dat gebeurt niet in Sint-Truiden; wel in de Topsporthal in Gent. Het sportcomplex op de Zuiderlaan is al sinds haar elfde voor Nina het epicentrum van haar wereld. “Ik weet nog dat ik veel heb geweend omdat mama dat niet wilde. Uiteindelijk hebben die tranen geholpen en mocht ik alsnog gaan.”

Over de hoge druk in de topsport wilde Nina niet zo veel kwijt. In ‘Het Huis’ laat ze toch wat meer zien. “Op mijn zeventiende had ik mezelf zo’n hoge druk opgelegd. Alles moest meteen lukken op training. Natuurlijk gaat dat niet en dan ben ik mezelf tegengekomen. Maar ik beet door. Weet je, ik zou het mezelf nooit vergeven hebben als ik toen zou gestopt zijn.”

Oma

Zoals wekelijks in ‘Het Huis’ verkent de centrale gast de woning bij aankomst. Er is altijd een kinderkamer voorzien. Daarin zal Nina terugblikken op haar jeugd en de vele opofferingen die zowel zij als haar familie hebben moeten maken voor haar turncarrière. De rol van oma Christiane mag daarbij zeker niet onderschat worden, zo blijkt. “Mijn oma heeft ervoor gezorgd dat ik heb kunnen doen wat ik graag doe en dat ik mijn volle potentieel optimaal kon benutten. Omdat mijn ouders fulltime werkten, heeft mijn oma haar rijbewijs behaald op haar vijftigste, zodat ze me elke dag naar de training kon brengen.

En er liggen vanavond nog wat vragen op Nina te wachten. Waar twijfelt Nina nu nog steeds over? Waarover zal ze de rest van haar leven kwaad blijven? Wat is het grootste geheim uit haar jeugd? Wat is er met Nina’s peperdure winterjas gebeurd? En slaagt ze erin om haar kunststukje vanop de Olympische Spelen in Tokio opnieuw op te voeren in Het Huis?

Onze TV-tip: ‘Het Huis’, Eén, 20.40 uur

 

Foto’s © Nina Derwael