In maart en eerder deze week heeft burgemeester Kempeneers (cd&v) de bevoegdheden van de gemeenschapswachten uitgebreid. Zowel cd&v, Open Vld en N-VA keurden de uitbreiding goed. Gemeenschapswachten zullen dus boetes kunnen uitschrijven inzake sluikstorten en verkeerd parkeren in schoolomgevingen. Dat is niet naar de zin van oppositiepartij Vooruit. “De taak van onze stadswachters is om mensen vriendelijk te helpen, om te waarschuwen. Boetes uitschrijven en nummerplaten identificeren is een taak van de politie. Wat doen zij de ganse dag? Waar zijn ze?”

“Sinds het najaar van 2022 zijn de mobiele camera’s inzake sluikstorten en zwerfvuil operationeel” zegt burgemeester Kempeneers (cd&v). “Om voertuigen te kunnen identificeren in het kader van GAS 1 (sluikstorten) en GAS 4 (fout parkeren in schoolomgevingen) is de toegang tot de databank van de nummerplaten noodzakelijk. Op die manier kunnen de stadswachters boetes uitschrijven.” De raadsleden van cd&v, Open Vld en N-VA gaan akkoord en stemden eerder deze week voor de bevoegdheidsuitbreiding van de gemeenschapswachten, en verlenen dus hun toegang tot het digitale platform van de nummerplaten, zodat ze de identiteit van de eigenaar van een voertuig kunnen achterhalen.

Oppositieraadslid Gert Stas (Vooruit) is tegen deze gang van zaken. Vooruit stemde tegen het plan. “Gemeenschapswachten en anderen krijgen steeds meer inzage in onze privacy. Zowel die camera’s als de uitbreiding van de bevoegdheden zijn niet oké. Boetes uitschrijven is een taak van de politie.” Raadslid Vandenhove vult aan: “Ik ben niet tegen GAS-boetes maar de burgemeester gooit de zaken door elkaar. Gemeenschapswachten zijn er om mensen te helpen, om te waarschuwen, om vragen te beantwoorden, niet om politieman te spelen. Wat doet de politie eigenlijk de ganse dag, vraag ik me af. Het is hoog tijd voor een debat ten gronde.”