Sint-Truiden krijgt een radioprogramma waarin elke zondag live met gasten wordt stilgestaan bij de voorbije week en de Truiense actualiteit. Het programma is een co-productie van Trudo FM en TruiensNieuws, tesamen Media Haspengouw. Nieuws uit eigen huis dus.

“Een week vliegt voorbij en wat er de voorbije dagen in het nieuws zat zijn we vaak al snel weer vergeten”, steekt Rudi De Cock van wal. “Met ons zondagochtendprogramma ‘Thuis in Haspengouw’ willen we die snelheid wat doorbreken, en tot rust komen met enkele praatgasten die samen met ons terugblikken op de voorbije week, en praten over wat er in stad en streek is gebeurd. Andere gasten komen dan weer een project of initiatief toelichten. Want er gebeurt veel goeds in Sint-Truiden en in de andere Haspengouwse gemeenten. Dat willen we in de kijker zetten.” De Cock is niet aan zijn proefstuk toe. “Ik maakte jarenlang een live-praatprogramma met gasten. Het is fijn om dat op regionaal niveau opnieuw te kunnen doen bij Trudo FM. We nodigen mensen uit van het lokale maar ook bovenlokale niveau. Dat kan live in de studio maar ook telefonisch. Zo zal zondag communicatieverantwoordelijke Jan Withofs van UCLL terugblikken op de samenwerking tussen de hogeschool en Pukkelpop, en vertelt Katia Di Lernia over waarom ze in Sint-Truiden haar concept van ondernemerschap komt promoten.” De Cock kijkt ook uit naar Truiense kopstukken zoals enkele spelers van theater De Boddelkèèr en de dames van Handbal Sint-Truiden.

Politiek

En hoe zit het met de politiek? “We merken bij TruiensNieuws dat de interesse van de mensen in politiek laag scoort. Dat is trouwens een nationale tendens, en die baart me zorgen”, geeft Rudi De Cock mee. “Met het oog op de verkiezingen willen we proberen mensen er toch bij te betrekken. Ik volg voor Het Belang van Limburg diverse gemeenteraden en heb respect voor mensen die zich engageren in de politiek omdat ze iets goed willen doen voor hun gemeente. Beleid maken of wegen op het debat kan maar als je verkozen bent. We gaan vanaf januari wekelijks een politieke gast uitnodigen en we hopen dat mensen toch open gaan staan voor wat er verteld wordt. Een hele uitdaging.”

Praktisch

‘Thuis in Haspengouw’ – Truiens praatprogramma voor Haspengouw

Elke zondag tussen 10 uur en 12 uur op Trudo FM (105.2 FM in Sint-Truiden / 105.6 FM in Haspengouw / online via www.trudofm.be)