Door het kapotspringen van de hoofdwaterleiding is het gebouw van Team Hope in Sint-Truiden woensdagochtend volledig onder water gelopen. Het verdeelcentrum aan de Regielaan heeft zware schade geleden. Na een oproep via de Team Hope-kanalen en TruiensNieuws kwamen vele vrijwilligers en helpers opdagen om kleren en voedsel te redden. De 600 mensen die normaal op woensdag eten zouden komen afhalen werden afgebeld of moesten onverrichterzake terug naar huis. De crisissituatie duurt nog tot eind januari.

“Alle verse voeding zoals groenten en fruit zijn door andere organisaties opgehaald”, vertelt voorzitter Jean-Paul Mathijs. “Dat is om te voorkomen dat het eten zou bederven. De grote lek in de leiding in de nacht naar woensdag zorgde woensdagochtend voor 10 tot 15 centimeter water overal in het gebouw. Van de 1100 mensen die afhankelijk zijn van onze  voedselbank werden er gisteren 600 verwacht om voedselpakketten te komen afhalen. Het ging om diepvriesproducten, verse groenten en fruit. Die mensen hebben we afgebeld of naar huis gestuurd. Tot 25 januari is er geen oplossing voorhanden.”

Voor Jean-Paul Mathijs en zijn team oogt de toekomst somber. “Ik hoop dat alles snel opgelost is, maar het ziet er niet goed uit. Nu het water, dat op een gegeven moment 15 centimeter hoog stond, is weggetrokken, blijven er heel wat modder en natte spullen achter. Het voedsel is gespaard gebleven omdat het op paletten stond, maar veel kleren die in dozen op de grond verpakt waren, zijn niet meer te redden.”

Helpende handen

Vrijwilligers probeerden woensdag de ganse dag de modder en het overtollige water op te ruimen. Na de oproep van TruiensNieuws kwamen er mensen opdagen om te helpen. “De vloer was bedekt met een laagje water en modder, en er moesten heel wat spullen verplaatst worden. Ook de mensen die kwamen om een voedselpakket af te halen hebben de handen uit de mouwen gestoken. Ook vandaag, donderdag, komen er heel wat helpende handen aan te pas. Gelukkig zijn er Truienaren die ons komen helpen. De waterschade aan het gebouw is groot. De waterleiding naar de toiletten moet hersteld worden. Ook de vloer is over een groot stuk bol komen te staan. Er is ook verder onderzoek nodig om te achterhalen of het gebouw nog stabiel genoeg is.”

Tranen

“Dat we de mensen niet kunnen helpen, is moeilijk voor onze vrijwilligers”, vervolgt Jean-Paul. “Sommigen zijn zelfs in tranen uitgebarsten. We mikken op 25 januari als mogelijke datum om te heropstarten.

De vrijwilligers van Team Hope zijn al geruime tijd aan het hopen op een betere locatie voor hun bedeling. “Misschien kunnen we in de toekomst in een kerk in Sint-Truiden terecht.” Maar daarover moet het stadsbestuur van Sint-Truiden zich nog buigen. De uitkomst zal niet voor morgen zijn.

Foto’s © TruiensNieuws