De politie heeft dinsdag arrestaties verricht en in de namiddag een grote opruimactieactie gehouden inzake wietplantages op verschillende plaatsen in Sint-Truiden waaronder op de Prins Albertlaan. Daarbij zijn enkele mensen gearresteerd. Buurtbewoners en mensen op de baan merkten een onmiskenbare sterke wietgeur op tot op de Naamsevest en in de buurt van het treinstation. Het verhakselen van de mega-grote planten gebeurde door de civiele bescherming ter plaatse. Anders kregen ze ze niet mee.

De actie vond plaats in de Prins Albertlaan, vlakbij het stadpark. De geur van wiet was onmiskenbaar aanwezig tijdens het opdoeken van de plantages door de civiele bescherming. Mannen in witte pakken verzamelden massa’s grote wietplanten in groene containers en die werden na het verhakselen in een vrachtwagen gedropt die tot in de nok werd gevuld. Ook in de Dijkstraat in Velm, op de Naamsevest en op de Hasseltsesteenweg vonden er opruimacties en arrestaties plaats. “De wietgeur hing hier echt een tijdlang in de straten en is wel heel sterk geweest op sommige momenten”, aldus een voorbijganger. Ook jongeren die van school kwamen lieten ons omstreeks 17 uur weten dat er een opvallende geur hing.

 

Meldpunt

Hoe de bal aan het rollen is gegaan is vooralsnog onduidelijk. Limburg kampt met een groot probleem van drugsproductie, drugsteelt en schadelijk afval. Kwamen de speurders het netwerk oop het spoor dankzij het ‘anoniem drugsmeldpunt Limburg’? Via dit meldpunt kan de burger anoniem melding maken van verdachte activiteiten inzake drugsproductie. Er zijn sinds haar bestaan meer dan 1100 meldingen binnen gekomen. Van april 2019 tot oktober 2022 werden dankzij het anoniem drugsmeldpunt Limburg 39 plantages en locaties gekoppeld aan cannabisteelt ontdekt, 6 labo’s voor productie van synthetische drugs en 1 synthetische dumping. Daarnaast waren er ook veel meldingen omtrent dealen van drugs, hetgeen in onderzoek ook tot positieve resultaten heeft geleid.

Burgers kunnen het meldpunt bereiken via 0800 208 77 of via het online-invulformulier op www.anoniemdrugsmeldpuntlimburg.be

Foto’s © Noah De Cock