Limburg United won in de Elite Gold met 81-51 van Landstede Hammers. Met 14 punten en 3 assists op belangrijke momenten was Truienaar Jarne Lesuisse (22) één van de uitblinkers. TruiensNieuws sprak met hem.

“Het werd tijd dat ik nog eens een goede wedstrijd speelde”, vertelt een opgeluchte en trotse Jarne Lesuisse aan TruiensNieuws. “Ik was al even op zoek naar een beter niveau, dus u begrijpt mij wel als ik zeg dat ik nu tevreden ben. Ik probeer het nog op te trekken met de play-offs voor de deur.” Na een kwakkelende start kwam Limburg United vanaf het tweede kwart in de wedstrijd? “Klopt”, reageert Jarne. “We voerden het tempo op en de bal ging goed rond. Het belangrijkste is dat we gewonnen hebben, waardoor we het thuisvoordeel hebben in de kwartfinale tegen Charleroi.”

Lastige Nederlanders

“We hadden verwacht dat we meer dan vier overwinningen in de Elite Gold zouden halen”, blikt Lesuisse terug. “We hadden moeite om ons aan te passen aan het spel van de Nederlandse ploegen. Ze waren knap lastig in hun spel. Toch verloren we vaak slechts met enkele punten verschil, zoals vorige week in Den Bosch.”

Basket in het DNA

Lesuisse zit nu zijn tweede jaar bij de eerste ploeg van Limburg United en doet het uitermate goed. Hoe hij erin rolde? “We zijn een baskettersfamilie”, vertelt Jarne. Mijn vader was destijds de oprichter van Femina Habac. Ik heb een broer Jens die twaalf jaar ouder is en bij Nieuwerkerken en Sint-Truiden heeft gespeeld. Mijn zus Nele is zeven jaar ouder en heeft bij Femina Habac gespeeld. Mijn vader was er toen secretaris. Ik ging dus elk weekend mee en dan was ik ook met de bal bezig. Zo ben ik er in gerold.”

Maar valt dat te combineren, studeren terwijl je toch al een profcontract hebt? Lesuisse: “Ik heb mijn Bachelor in Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen behaald aan de KU Leuven. De focus ligt nu op basket. Maar ik ga ook voor een Master Sportmanagement, weliswaar op een trager tempo dan de gewone studenten. Ik heb een stek in het spelershome in Hasselt en zit dus niet op kot. En er is mijn vertrouwde thuisbasis bij mijn ouders in Sint-Truiden.”

Toekomst

De Limburgse shooting guard ziet voor zichzelf nog groeimogelijkheden. Ik droom van titels en misschien wel in het buitenland te gaan spelen, maar ik besef dat ik er keihard voor zal moeten werken. Woensdag wacht er al een nieuwe uitdaging want dan openen we met United de kwartfinale van de play-offs in de Alverberg tegen Spirou Charleroi.”

Foto’s © Media Haspengouw