Op de Belgisch Jeugdkampioenschappen (BJK) in het Olympisch Zwemcentrum Wezemberg te Antwerpen hebben de sporters van de Sint-Truidense Zwemclub opvallend mooie resultaten behaald. De recreatieve zwemclub bouwt gestaag aan competitiedeelname sinds 2018 en dat begint nu te lonen. “Quinten Vandepoel en Jef Vangrootloon zijn échte toppers, en er zullen er nog volgen”, klinkt het bij het bestuur. Ook Laurien Delsaer uit Brustem (niet bij de club) deed het uitstekend en pakte goud.

Het voorbije weekend werd in Antwerpen het Belgisch Kampioenschap Zwemmen voor de jeugd georganiseerd. De Belgische zwemtop in de leeftijdscategorie van 11-15 jaar tekende present voor verschillende zwemwedstrijden verspreid over drie dagen. Zo ook Quinten en Jef van de Sint-Truidense Zwemclub, beiden 13 jaar en wonend in Velm. Op de laatste dag van het BJK zwommen beide jongens op de 400 meter vrije slag naar een mooie nieuwe besttijd en werden Quinten en Jef respectievelijk 20e en 6e van gans België. Quinten wist ook op de 100 meter rugslag een nieuwe besttijd en een mooie 9e plek weten binnen te halen. Idem dito voor Jef op de 200 meter (4e plaats) en 100 meter vrije slag. Op die laatste haalde hij een tijd van 59:61 wat meteen goed was voor een zilveren medaille. Quinten gooide zich helemaal in de 1500 meter vrije slag om er als 7e te eindigen met een nieuwe besttijd. Hij verbeterde ook zijn eigen tijd op de 200 meter wisselslag. Wat een resultaten!

Wat is er met andere woorden in de zwemclub van Sint-Truiden aan het gebeuren? “We zijn in 2018 in de Vlaamse Zwemfederatie gestapt en gestart met de opbouw naar competitie”, vertelt secretaris van de club, Didier Vangrootloon. “We werken met gediplomeerde trainers waarbij Ruth Appeltans en Steven Defoin de trekkers zijn. Quinten en Jef hebben inmiddels het volledige traject van de zwemschool doorlopen. De jongens trainen keihard. Jef is mijn zoon en bij ons thuis is het hele gezinsleven erop afgestemd. Ik ben meer op hotel met mijn zoon dan thuis bij mijn vrouw!” (lacht)

Geen druk

Didier heeft zelf als jongen in de Sint-Truidense Zwemclub gezwommen. “Jef was ook van kleinsafaan een echte waterrat. Toen hij de recreatieve wedstrijden vaak won zagen we dat er meer in zat. Chapeau voor hoofdtrainster Ruth die geen druk legt op de jongens, en toch het beste uit hen weet te halen. In wedstrijden gaat het soms om tienden en zelfs een honderste van een seconde. Toch kiest zij voor de lange weg van technisch mooi en correct zwemmen om vervolgens de focus te leggen op snelheid en kracht; het is iets wat zij fantastisch goed aanpakt.” De Sint-Truidense Zwemclub is meer dan 40 jaar actief in Sint-Truiden als zwemclub. “Wij dragen bij aan de vorming van zwemmers van alle leeftijden, op zowel een recreatief als een competitief niveau in een familiaal en vriendschappelijk klimaat. Onze zwemlessen worden opgebouwd aan de hand van de richtlijnen van de Vlaamse zwemfederatie. Hierbij wordt rugslag als eerste slag aangeleerd bij de beginnende zwemmertjes. Vervolgens worden crawl, schoolslag en vlinderslag aan het pakket toegevoegd. Met 180 leden waarbij de jongste 6 jaar is en de oudste rond de 70 zijn we inderdaad een club voor iedereen”, besluit Didier Vangrootloon.

Laurien pakt goud

Ook Laurien Delsaer uit Brustem behaalde mooie resultaten waaronder 2 keer goud en 1 keer brons. De 12-jarige zwemster traint zesmaal per week en ging begin juli voor twee weken op zwemstage in Fuerteventura met haar zwemclub en trainers ter voorbereiding van dit Belgisch kampioenschap. Laurien behaalde goud op de 4 x 100 meter wisselslag en 4 x 100 vrije slag, en brons op de 400 meter vrije slag. Daarnaast behaalde ze net geen podiumplaats op de 100 meter schoolslag, 200m wisselslag en 4 x 100 meter wisselslag. Ze zwom in totaal 10 wedstrijden en verbeterde elke wedstrijd haar persoonlijke besttijd.

In beeld hieronder: Jef en Quinten met tussen hen in hun trainster Ruth / Daaronder: Laurien Delsaer uit Brustem die goud en brons pakte.