Borgloon –

Kunst wordt steeds populairder. Overal worden we geconfronteerd met de kunst en wat het ons allemaal te bieden heeft, zo zijn er een aantal tv-programma’s, hoor je er steeds vaker over op de radio en wordt er meer over gepraat. Wij gingen langs bij Marie-Berte Leunen in Hoepertingen om er het fijne van te weten. Hoe is ze tot de kunstenares van vandaag gekomen? Wat is haar visie op kunst en hoe zal de toekomst eruitzien?

  • door Lennert Pulinx en Bram Vos, Hogeschool UCLL Management Diepenbeek Marketing & KMO en Ondernemen

“Schilderen is mijn passie”, steekt Marie-Berte van wal. Ze biedt ons vriendelijk een koffie aan. “Ik schilder al van kinds af aan. Als kleuterjuf – nu ben ik op pensioen hé – was ik vaak bezig met kunst, ook met de kinderen in de klas. Ik ben gefascineerd door het ‘plakken’, en dat is nog steeds terug te zien in mijn werken. Ik hou van experimenteren met verschillende materialen. Schilderen is durven. Iets maken en de verschillende materialen met kleuren durven combineren. Het is belangrijk dat je niet zomaar iets namaakt, maar je dat je je wel laat inspireren door andere.” Marie-Berte haalt vaak haar inspiratie op een Eiland in Griekenland, Santorini. “Mijn kunstwerken zijn zelfs genoemd naar de dorpjes op het eiland, leuk hé?”

Truiens Nieuws: Hoe schat u de toekomst in voor kunst?

“Kunst is iets dat altijd aanwezig gaat zijn in ons leven. We praten er steeds meer over en de jeugd durft sneller zijn mening te geven over een kunstwerk. In mijn ogen kan de toekomst zeer breed liggen. Het is belangrijk om uniek te zijn in deze wereld, op deze manier kan je je altijd onderscheiden. Corona heeft op iedereen een grote impact gehad, maar toch hebben we daar ook voordelen kunnen uit halen. Zelf heb ik veel kunnen experimenteren met kunst, veel kunnen nadenken en veel bezig geweest met het maken van werkjes? Nu heb ik een flinke voorraad opgebouwd!” (lacht)