De leerlingen van de Loonse basisscholen, met name het vijfde en zesde leerjaar, konden op het Wilderenhof in Bommershoven kennismaken met 7 landbouwers en fruittelers. Zij kwamen hun stiel toelichten.

Gastheer Eric van Wilderenhof toonde de modernste technieken voor irrigatie van waterbekken van zijn zacht fruit. Frank Steukers legde de werking uit van buthaangas in het kader van de klimaatopwarming met zijn witblauwrunderen. Verder waren een graanboer, een imker en een fruitteler van de partij. Zo leerden de kids alles over hard fruit, zoals “hoe maak je appelsap met een zelfgmaakte pers”?

‘s Middags kregen de 150 kinderen verse soep en een broodje met ham van een van de boeren. Elke boer had een leuk gagdet of proevertje bij de stand.

Ook schepen Loes Ory (Open Vld-Stroop) is overtuigd: “Dit is een heel schoon project om kinderen, juffen en meesters kennis te laten maken met de boerenstiel in combinatie met het wetenschappelijke en het technische aspect ervan. Ook de link met de korte keten en met de klimaatuitdagingen.”