In de Academiezaal van Sint-Truiden vond een bijzonder panelgesprek plaats over het domein justitie, met name over de contacten tussen daders en slachtoffers. Daar valt veel over te zeggen, niet in het minst dat het een gevoelig onderwerp is. “Zou u als slachtoffer, als nabestaande contact willen hebben met de dader?” was de openingsvraag van moderator Faroek Ozgünes.

In het panel zaten Annemie Van Camp, de zus van een vermoorde man, haar broer dus. Annemie vertelde er openhartig en langdurig over hoe zij het assisenproces beleefde, de vele vragen waar ze mee kampte en waarom zij de dader wilde spreken. Bemiddeling is geen gemakkelijk thema. Ook Pieter Verbeeck (vzw Moderator) en Procureur des konings Parket Limburg Guido Vermeiren lieten hun licht schijnen over gevangenisstraffen, daders, slachtoffers, herstelgesprekken en bemiddelingsprocedures. Het werd een boeiende avond, ingeleid door Willemsfonds-voorzitter voor Sint-Truiden, Peter Hoet. TV-journalist Faroek Özgünes leidde het gesprek en interviewde ook mensen van het publiek.

“Straffen? Ja, maar er is méér!”

Opvallende aanwezige in het panel was Guido Vermeiren, Procureur van Limburg. “Het doel van het parket is te streven naar en te zorgen voor een veilige, rechtvaardige en zorgzame samenleving”, stak hij van wal. “Nu, een dokter wil steeds mensen genezen maar slaagt daar niet altijd in. Bij het parket is dat net zo. En verder is de vervolging veel ruimer geworden. Straffen? Ja, maar er is ook méér. De bijstand is nu veel beter uitgewerkt bij justitie. Maar het dossier inkijken geeft bijlange niet de antwoorden op alle vragen.” Pieter Verbeeck pikte in op de quote van de procureur die bemiddelaars als partners ziet voor het parket. Verbeeck: “Mensen willen inderdaad beluisterd worden en wij peilen als moderators naar wat ze nu precies willen. We willen hen ondersteunen in de vele vragen die opduiken in hun hoofd.” Beiden moesten evenwel vaststellen dat onze maatschappij maar traag evolueert in de richting van herstelgesprekken. Opnieuw Vermeiren: “De drempel blijkt zeer hoog te blijven. Het concept moderator is sinds 2005 al geregeld. Blijkbaar zit dat niet in ons maatschappelijk DNA.” Dat bleek ook op het einde van de avond. Bij de stemming gaf amper 20% van de aanwezigen aan contact te willen met een dader als ze slachtoffer waren.

De muzikale intermezzo’s kwamen van de 17-jarige Alkense Quinten Vanheyghen die iedereen verrastte met zijn harp. Prachtig hoe die klanken zo tot hun recht kwamen in deze ruimte! Een mooi initiatief van het Willemsfonds Sint-Truiden in samenwerking met CC De Bogaard.

Beelden © Media Haspengouw