Woensdag werd de nieuwe fietsbrug tussen de Daalmolenweg en Daalbroek in Lauw geplaatst. De vorige brug had zijn beste tijd gehad, en de route is belangrijk voor heel wat fietsers. De nieuwe brug is 14 meter lang en 4 meter breed en is vervaardigd uit kunststof. Binnen een week wordt ze in gebruik genomen.

De stad Tongeren zet al een tijdje in haar beleid in op investeringen die het fietsplezier moeten verhogen. Burgemeester Patrick Dewael wil dat ook blijven doen: “De fietser moet zich veilig kunnen verplaatsen in onze stad. De brug in Lauw vormt een belangrijke verbinding tussen fietsknooppunt 556 en 118. Wij stimuleren het gebruik van de fiets, zeker voor korte verplaatsingen. Na een controle bleek dat de brug tussen de Daalmolenweg en Daalbroek onstabiel was en aan vervanging toe was. Midden juni zullen ook de resterende omgevingswerken klaar zijn en kan de brug opengesteld worden.”

In 2018 had de stad al eens een gelijkaardige brug laten plaatsen tussen Dreef en Keerstraat. Met zijn 17 meter lengte was dat toen de langste van België. Opvallend was ook dat de brug niet uit hout maar uit composiet vervaardigd was. Burgemeester Dewael: “Een composieten fietsbrug heeft voordelen ten opzichte van een houten of stalen fietsersbrug: ze is namelijk onderhoudsvrij, kan makkelijk geplaatst worden en is bovendien ongevoelig voor dooizout of roest.”

De kostprijs bedraagt 151.891,16 euro waarvan de stad Tongeren 73.631,30 euro subsidie ontvangt van de Provincie Limburg.