In het Gallo-Romeins Museum loopt ‘De oudheid in kleur’, een tijdelijke expo. Je kent ze vast wel, de witmarmeren beelden uit de klassieke oudheid. Maar wist je dat de oude Grieken en Romeinen ze kleurrijk beschilderden? En dat van kop tot teen. In deze fascinerende expo ervaar je hoe hun beeldhouwwerken er écht uitzagen. Op 1, 2 en 3 april is een bezoek extra aantrekkelijk. Op het museumplein zijn er dan namelijk elke namiddag optredens van John Eicke, wereldautoriteit in de kunstvorm ‘Levende Standbeelden’. Met zijn act ‘Blanko’ wist hij de voorbije jaren al duizenden mensen te enthousiasmeren. Nu is hij te gast in Tongeren.

John Eicke (Berlijn) is een veelgevraagde gast op ‘Living Statues-festivals’ zowat overal ter wereld. Zijn optredens brachten hem naar verschillende plekken in Europa en ook naar de VS en Canada, China en Indië. Voor zijn act ‘Blanko’ kleedt Eicke zich volledig in het wit. Daarna daagt hij het publiek uit om een penseel in de hand te nemen en hem als ‘levend standbeeld’ te beschilderen. Dat kan naar hartenlust. Toeschouwers maken hun keuze uit de potten met kleurrijke verf. De interactieve en belevenisvolle act levert bijzondere taferelen op waarbij er veel energie van het publiek uitgaat.

Blikopener

Tussen de optredens door zijn er kleurrijke drankjes en muziek. Een live-band speelt liedjes die refereren aan het thema ‘kleur’. De optredens van John Eicke kaderen in ‘De oudheid in kleur’. In de tentoonstelling kan je aan de hand van tientallen hoogwaardige reconstructies zien hoe marmeren beelden in de oudheid kleurrijk beschilderd waren. Ze lijken in niets op de wit-beige sculpturen die we gewoon zijn om te zien. “Dat maakt de expo voor velen een heuse blikopener”, zo blijkt uit de reacties van bezoekers. Het Gallo-Romeins Museum kreeg voor deze expo alleen al meer dan 30.000 bezoekers over de vloer.

Beelden © coventgardenentertainment.co.uk