Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) start aanstaande maandag 23 januari met de werken voor de aanleg van de parallelweg ter hoogte van de superrotonde ‘Stayen’. Tijdens deze werken is de nieuwe bypass afgesloten. het verkeer op de Tiensesteenweg dat rechtsaf richting Hasselt/Luik wil kan dat blijven doen, maar dan langs de rotonde zelf. Het gaat om de laatste fase van de vernieuwing van de turborotonde.

Vanaf maandag 23 januari breekt de aannemer de bestaande verharding op, vernieuwt de riolering en legt daarna de nieuwe parallelweg en het fietspad aan. De werken zullen tot eind maart 2023 duren, onder voorbehoud van gunstige werf- en weersomstandigheden. Tijdens de werken is de bypass afgesloten voor doorgaand verkeer. Verkeer op de Tiensesteenweg dat rechtsaf richting Hasselt/Luik wil, rijdt tijdelijk via de rotonde. Ook de fietspaden aan de rotonde worden vernieuwd. Daarom steken fietsers op de Tiensesteenweg richting centrum de weg over aan de tijdelijke fietsoversteekplaats ter hoogte van de heftruckdealer. Het fietsverkeer verloopt in 2 richtingen aan de kant waar niet gewerkt wordt.

De aanleg van de parallelweg is de laatste fase van de vernieuwing van rotonde ‘Stayen’. Het AWV heeft  de rotonde omgevormd tot een turborotonde met veilige fietspaden en oversteekplaatsen. Dat moet de verkeersdoorstroming op de as Tienen-Hasselt verbeteren en zorgen voor meer fietsveiligheid. De ingreep past in het groter plaatje om Sint-Truiden beter te bereiken, vooral met de fiets.

In beeld bovenaan: de rechterrijstrook is de bypass van Tienen richting Luik en zal buiten gebruik zijn. Via de rotonde kom je als vanzelf op de hier in beeld linkerrijstrook terecht. 

Foto © Rudi De Cock