Gisteren werd het huisdierenpaviljoen in gebruik genomen in het Sint-Trudoziekenhuis. Het aanpalende paviljoen stelt patiënten in staat om hun huisdier te ontmoeten. Sabien kreeg als eerste bezoek van haar geliefde hond Billie. Het paviljoen is een uniek project voor Vlaanderen.

 

Na 9 maanden bouwen zijn de medewerkers van Sint-Trudo en de talrijke sponsors heel trots dat het huisdierenpaviljoen haar deuren kan openen. Cindy Monard, algemeen directeur van Sint-Trudo licht toe: “Dit project belichaamt volledig de warme zorg waar we als Sint-Trudo Ziekenhuis voor willen staan. De mens achter de patiënt en de naasten staan altijd centraal. Het is dan ook heel mooi dat het idee ontstaan is vanuit de signalen die we hoorden van patiënten die hun huisdier misten, vooral tijdens langdurige opnames. Ons onco- en palliatief team is daarmee aan de slag gegaan en we hebben het geluk gehad dat we ook meteen konden rekenen op de steun van Fighters Against Cancer met in hun kielzog een resem sponsors. Zo werd het een financieel haalbare kaart.”

Impact

“Een ziekenhuisopname kan voor patiënten een grote impact hebben op psychologisch vlak”, vult Nele Kerkhofs aan. Zij is als psychologe werkzaam in het Sint-Trudoziekenhuis. “Daarbij komt dat een huisdier voor veel mensen een centrale rol speelt in hun leven en het gemis kan dan ook heel groot worden op het moment dat ze van huis weg zijn. Ze maken zich bovendien ook zorgen over het huisdier zelf. In het verleden deden we wat we konden om mensen dan toch de mogelijkheid te geven om hun hond of kat te ontmoeten in een buitensituatie, want binnenin de ziekenhuiskamers gelden er strenge hygiënenormen, die niet toelaten dat daar dieren komen. Nu gaat dat allemaal veel eenvoudiger en aangenamer zijn, als we die speciale momenten in ons paviljoen kunnen organiseren.”

Sabien

Sabien Cauwenberg mag als eerste patiënt de spits afbijten. Zij beaamt wat Nele Kerkhofs vertelt. Zij kreeg haar diagnose exact twee jaar geleden en moest al meerdere malen haar huisdier missen voor langere periodes. “Uiteraard zijn mijn kinderen degene die ik altijd het hardst gemist heb in die periodes, maar zeker ook mijn hond. Je bent het zo gewoon om hem dagelijks rond je te hebben en zonder dat je het beseft heb je veel deugd van die speciale band. Hij voelt altijd direct aan wat mijn stemming is, zonder dat ik iets moet uitleggen en aanvaardt die als vanzelfsprekend. Het doet me dan ook enorm veel deugd dat ik hem hier vandaag mag knuffelen. Het verheugt me dat ook mensen die na mij in deze situatie zullen zitten die momenten met hun geliefde hond of kat hier zullen kunnen hebben.”

Naast de mogelijkheid om bezoek te krijgen van je eigen huisdier gaat het ziekenhuis samenwerken met de vzw Therapiedieren. “Op voorschrift van de arts zullen mensen hun motorische revalidatie hier ook met therapiedieren kunnen doen. Die sessies zullen doorgaan in en rond ons paviljoen vanaf september dit jaar”, besluit Nele Kerkhofs.

Foto’s © Sint-Trudoziekenhuis