De verouderde infrastructuur van Asster wordt stilaan einde verhaal. De zorginstelling gaat fors investeren en heeft haar nieuwbouwplannen klaar. Binnen een jaar zullen 60 zorgvragers terecht kunnen in een eigentijdse infrastructuur met het oog op de versterking van mensgerichte zorg. “Het financiële plaatje baart kopzorgen maar langer wachten is geen optie meer”, zegt directeur Bert Plessers.

“Onze crisis-unit van Spika, de kinder- en jeugdpsychiatrische dienst van Asster, verblijft ondertussen al 12 jaar in tijdelijke hob-units”, steekt directeur Bert Plessers van wal. “Op De Zeilen 1 en 2, afdelingen voor respectievelijk jongvolwassenen en mensen met een verstandelijke beperking met psychische problemen, zijn nog steeds drie-persoonskamers in gebruik. Een inhaalbeweging is dus noodzakelijk! Er staan gelukkig een aantal nieuwbouwplannen in de steigers. Zo wordt vandaag de meiboom geplant op de nieuwbouw voor de afdelingen Spika en De Zeilen 1 en 2 op campus Melveren.” Door de nieuwbouw zullen binnen een klein jaar 60 patiënten behandeld kunnen worden. Directeur Plessers verduidelijkt: “Kinderen en jongeren zullen in een moderne, aangepaste, energiezuinige infrastructuur begeleid worden. Ze leven er in eigentijds kamers en open leefruimtes met veel lichtinval. De therapieruimtes worden voorzien van de laatste snufjes.”

Ambitie

De nieuwbouw is voor Plessers noodzakelijk om de ambitie van Asster te versterken. “We willen die nabije, mensgerichte zorg vanuit een herstelbenadering realiseren, kracht bijzetten”, klinkt het. “Elk gebouw heeft zijn eigen buitenspeelterrein en er is zeer veel aandacht naar de groene omgevingsaanleg. We zetten ook in op een gezonde binnenomgeving zoals zomer- en wintercomfort, akoestiek, binnenluchtkwaliteit, huiselijkheid en duurzame materialen.” Het gebouw voor de afdeling kinderen en jongeren voorziet plaats voor twee leefgroepen van telkens 8 jongeren. Iedere leefgroep beschikt over een actieve en rustige leefruimte, een omsloten buitenterras, 8 individuele kamers met eigen sanitair en een comfortruimte die over een private buitenruimte beschikt. In deze comfortruimte is er eveneens mogelijkheid tot overnachting van een familielid.

Op de eerste verdieping is een therapeutisch centrum ondergebracht met 12 lokalen voor artsen en therapeuten. Er is tevens ruimte voor therapie en het ontvangen van familie.

 

Veilige zone

Het gebouw voor de afdelingen De Zeilen heeft een andere indeling. Bert Plessers: “Het gelijkvloers (De Zeilen 1 – jongvolwassenen) bestaat uit een gesloten leefgroep van 4 kamers en twee open leefgroepen van respectievelijk 6 en 10 kamers en mogelijkheid voor dagbehandeling. Tussen de gesloten en de open leefgroepen bevindt zich een ‘veilige zone’ met 3 kamers. Deze veilige zone kan naar wens aansluiten bij de gesloten of open leefgroep. De gesloten leefgroep beschikt over een gesloten buitenpatio, de open leefgroepen hebben telkens een eigen buitentuin.”

Net als bij de jongeren, beschikt iedere leefgroep over een comfortkamer met privé buitenruimte. De afdeling voor dubbeldiagnose (De Zeilen 2 – verstandelijke beperking met psychische problemen) bevindt zich op de eerste verdieping en is gelijkaardig ingedeeld. Artsen en therapeuten beschikken over 10 werkplekken op de tweede verdieping. “Met de realisatie van deze twee gebouwen zet Asster een hele stap richting duurzame kinder- en jongerencampus die beantwoordt aan de nieuwe therapeutische inzichten en werkwijzen en die mooi is ingebed in het landschap”, zegt Plessers.

Kopzorgen

Maar er zijn ook de centen. Ondanks de mooie plannen zorgt de ontoereikende financiering voor heel wat kopzorgen bij de directie. Bert Plessers verduidelijkt: “Vanuit het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) van de Vlaamse overheid komt er onvoldoende financiering. De financiering door het VIPA evolueert niet evenredig mee met de stijgende bouwkosten. De financiering van deze nieuwbouw steeg door het indexeringsmechanisme maar met 2% voor 2022 (t.o.v. 2021), terwijl de bouwindex over deze periode met 17% gestegen is. Hierdoor stijgt de eigen financiering vanuit Asster voor dit nieuwbouwproject tot 9 miljoen € op een totale kost van 30 miljoen €. Dit impliceert dat Asster bijna één derde van de volledige nieuwbouw met eigen financiering moet dragen, wat allesbehalve evident is”, aldus Plessers.

Maar de directie zet vastberaden door. “Deze nieuwbouw maakt een wereld van verschil. Mensen met ernstige psychische problemen krijgen vaak te kampen met heel wat negatieve vooroordelen. We zijn dan ook blij dat we hen voortaan in Asster in een nieuwbouw die voldoet aan de hedendaagse standaarden kunnen behandelen. Op deze manier maken we voor hen een wereld van verschil en daar doen we het samen voor! We hopen dat de Vlaamse overheid snel met een oplossing komt en het indexeringsmechanisme aanpast zodat er een correcte financiering voorzien wordt”, besluit Plessers.

Foto’s © Asster vzw