Tijdens het 47e Kapittel van de Keizerlijke Commanderie werden er nieuwe leden ingezworen. Kersvers nieuwe voorzitter Ronald Ilsbroux pleitte in zijn toespraak voor meer fierheid. “We moeten onze kinderen terug die verbinding laten maken met de natuur. En met z’n allen opnieuw bewust fier zijn op onze stad, op Haspengouw en op ons fruit.”

Het 47e Kapittel van de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie werd opnieuw gehouden in de historische Minderbroederskerk te Sint-Truiden. Er werden nieuwe officieren, grootofficieren en eremaarschalken ingezworen, die het engagement aangaan om het Haspengouwse fruit te promoten via hun beroep, hun activiteiten en hun netwerk. Zowat alle geledingen van de samenleving waren vertegenwoordigd. Verschillenden onder hen werden tot officier benoemd.

© rdc

Ronald Ilsbroux neemt als voorzitter de fakkel over van Jos Lacroix. Hij hield een pleidooi om kinderen weer te laten verbinden met onze natuur en ons fruit

Kersvers nieuwe voorzitter Ronald Ilsbroux pleitte in zijn toespraak voor meer fierheid op de stad Sint-Truiden en de fruitstreek. “We moeten onze kinderen naast hun vele hobby’s en de digitalisering opnieuw laten verbinden met de natuur. Het is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Want wanneer verbinding ontbreekt, is fierheid vaak ver te zoeken.” Hierin ligt volgt Ilsbroux dé uitdaging voor de Commanderie. “We gaan blijven inzetten op projecten zoals die van onze Jeugdambassadeur Remy. We moeten verder durven gaan en onze fierheid van wat Haspengouw te bieden heeft verder uitdragen, ver buiten de grenzen van onze fruitstreek.”

Gouden appel

                 

Truienaar Piet Porreye en zijn echtgenote Veerle Van Hoof ontvangen de Gouden Appel voor hun enthousiaste inzet als fruittelers, al sinds 1973, met hun zonen Dries en Brecht en familieleden

Eenmaal per jaar reikt de Commanderie de Gouden Appel uit aan een instelling, bedrijf, organisatie, horecazaak of dienst die zich verdienstelijk maakt in de promotie van het gebruik van Haspengouws fruit. Ronald Ilsbroux klinkt trots als hij Veerle Van Hoof en Piet Porreye van PIPO-appelsappen onder luid applaus naar voren roept. “Ik ben onder de indruk. Als ik de supermarkt binnenkom en ik zie het rek met Pipo-producten, dan krijg ik het warm vanbinnen. Jullie doen Sint-Truiden weer stralen. Jullie zetten jullie in op zoveel gebieden. Proficiat!” Het verhaal van PIPO-appelsappen begon in 1978 met Piet Porreye. Van zijn vader Walter Porreye, onderzoeker aan het opzoekingsstation van Gorsem,  leerde hij de lange snoeimethode of de “Porreye snoei” die nog steeds met uitstekend resultaat wordt toegepast. Porreye wist met de steun van zijn vrouw Veerle en met die van de twee zonen en van familieleden de appel weer sexy op de kaart te zetten. Dries en Piet specialiseren zich in de geïntegreerde teelt van appelen en peren.

Jubileum met boek

De Keizerlijke Commanderie, die werd opgericht op 23 juni 1975 door toenmalig burgemeester Firmin Aerts en 18 andere stichtende leden uit de Haspengouwse fruitsector, nadert haar 50-jarig jubileum in juni 2025. Sinds haar ontstaan heeft de Commanderie zich ingezet voor de promotie van Haspengouws fruit en gastronomie, met als doel deze rijkdom te integreren in de lokale keuken en het bewustzijn te vergroten over de voordelen van regionale producten.

Ter gelegenheid van het jubileum zal er een boek worden uitgebracht met de kronieken, de geschiedenis en vele weetjes over de Keizerlijke Commanderie sinds haar bestaan. In juni wordt ook de nieuwe wedstrijd voor de beste fruittob opgestart onder de Truienaren. Maar daarover later meer.

© rdc