• Tekst: Rudi De Cock 
  • Foto’s © Johan Vanstraelen
Na een ruggenwervelbreuk door een zware val en maanden niets kunnen doen, stortte beroepsfotograaf Johan zich op zijn beeldarchief om alles eens goed op te ruimen. Daaruit groeide een nieuw fotoproject. “Ik herstel moeizaam maar ik besef dat ik voor altijd verlamd had kunnen zijn”, vertelt beroepsfotograaf Johan Vanstraelen. Aanstaande zondag start hij zijn rondreizende fototentoonstelling met het fotoboek ‘Spine’ in Sint-Truiden en schenkt hij de opbrengst aan ’t Weyerke, een zorgcentrum voor mensen met een (niet-)aangeboren handicap.

In juni 2022 kwam beroepsfotograaf Johan Vanstraelen zwaar ten val en brak hij een ruggenwervel. Johan herinnert het zich nog levendig: “Mijn ouders verhuisden naar een woonzorgcentrum en de man van het immokantoor kwam kijken omdat we het huis te koop gingen zetten. Toen ik de zoldertrap opging brak die bovenaan af en viel ik van een verdieping hoog naar beneden, op de ladder.” Johan werd verplicht op rust gesteld. Hij moest veel plat liggen. “Dat was net toen de zomer zich aankondigde als de eerste vrije zomertijd na 2 jaar verplichte lockdowns. Toen de frustratie en de hevigste pijn wat weggeëbd was, ging ik op zoek naar nuttige, creatieve en doenbare bezigheden. Vermits ik nog perfect op de computer kon werken werd het al snel duidelijk dat ik meteen werk moest maken van het opruimen van mijn archief.”

Gestart als fotograaf in 2002, zaten er ongeveer 121.000 foto’s in het archief. “Ik wist dat er wat verborgen pareltjes tussen zaten, en na een korte tijd kwam er van het opruimen weinig in huis. Ik markeerde foto’s maar niet echt met een doel. Na enkele weken had ik 400 foto’s opzij gezet en door ze te bekijken zag ik een leidraad: mijn gebroken ruggenwervel. Uiteindelijk heb ik 110 foto’s uitgezocht en er een project van gemaakt. Ik noem het ‘Spine’; in het engels klinkt dat stoerder dan ruggengraat of ruggenwervel, toch?” Johan maakte er in eerste instantie een fotoboek van. “Het zijn stuk voor stuk foto’s die op één of andere manier in de marge van andere projecten, uitstappen of zelfs vakanties genomen zijn. Ik heb altijd wel een camera in de aanslag. En waar anderen focussen op wat er rondom hen gebeurt, kijk ik al eens vaker naar wat de mensen zelf aan het doen zijn.”

(Lees verder onder de foto)

Snoezelbedden

Johan wil de winst van zijn boekverkoop schenken aan het bekende zorgcentrum ’t Weyerke. Hij verduidelijkt: “In Huize Terlaemen, een afdeling van ’t Weyerke, worden mensen begeleid met een niet-aangeboren hersenletsel. De snoezelbedden worden door de technische ploeg van ‘t Weyerke zelf gemaakt. Ze staan in een rustige ruimte en worden vooral gebruikt om de zorgvragers een zen-moment te laten beleven. Dat kan in zo’n snoezelbed. Er is plaats voor 2 waardoor er iemand mee in kan gaan liggen. Voor mensen die levenslang verlamd zijn betekent dit heel veel. Soms is het voldoende om er gewoon te zijn. Een massage of een  knuffel kan ook veel deugd doen voor hen. In het snoezelbed liggen ‘zachte voorwerpen’ die het verblijf erin nog aangenamer maken. Dat gaat over knuffels en kussens tot verzwaringsdekens.”

Mensen met een niet-aangeboren handicap kunnen genieten van een snoezelbed 

Johan besluit: “Met Spine probeer ik mijn steentje bij te dragen want nieuwe snoezelbedden betekenen veel voor de zorggebruikers, het team en de families van Huize Terlaemen. Zelf heb ik veel geluk gehad. Ik moest niet geopereerd worden. Dankzij oefeningen en een harnas ben ik bezig aan de lange weg van herstel. Ik heb veel pijnstilling gekregen. Het energieniveau zat vaak op ‘nul’. Het gaat nog lang duren maar ik moet erdoor. En ik ben klaar voor zondag, de aftrap van mijn rondreizen met mijn foto’s, alles ten voordele van zij die niet zoveel geluk hebben gehad als ik.”

Praktisch

Zondag 22 januari – EXPOSITIE van ‘Spine’

– Ontvangst met koffie en thee: 9u30 tot 10 uur
– Start voorstelling fototentoonstelling en fotoboek tot 10.30 uur.
– Brunch 10.30u tot 13 uur

Inschrijven of het boek bestellen kan via telefoon/sms: 0471037561

of via https://forms.gle/1duumMFFHXG87RzJ8 

25 euro pp. voor de brunch

Fotoboek: 50 euro (de opbrengsten gaan integraal naar de aankoop van nieuwe snoezelbedden voor ’t Weyerke)

Plaats: Cultuurcafé De Fwajee, Plankstraat 18, 3800 Sint-Truiden