Truienaar Eric Nulens (67) mag zich na een opleiding bij SyntraPXL ‘zytholoog’ noemen. Zytho…wat? Zytholoog! Truiens Nieuws sprak met de maître-sommelier bij een Chimay Tripel van ‘t vat én bijhorende kaasblokjes in zijn thuisbasis, café De Bron te Sint-Truiden.
Truiens Nieuws (TN): “Dag Eric. Je werd in de jaren negentig de eerste maître-sommelier voor Franse wijnen in Limburg. Maar blijkbaar verlangden je smaakpapillen naar meer en ging je een opleiding volgen om ook ‘sommelier van bieren’ te worden?”
Eric Nulens: “Inderdaad! Ik ben, net als mijn vrouw trouwens, altijd graag met wijn bezig geweest, en geef nog steeds les aan toekomstige sommeliers in het volwassenenonderwijs in Leuven. Wat mij vooral interesseert is de ideale match tussen de smaak van de gerechten in combinatie met een wijn of een bier. Mijn twee zonen maken samen bier en ik vond het hoog tijd om zelf die wereld van de bieren en hun smaken te gaan verkennen. Ik ben in 2019 gestart met de opleiding Zythologie bij SyntraPXL Limburg en mag mezelf nu zytholoog noemen, of vrij vertaald: ‘spreker over bieren’, iets wat ik graag doe.”
TN: “Wat hield de opleiding bij Syntra PXL precies in?”
Eric: “Er werd gestudeerd op bier, zoals het leren proeven en leren beschrijven. De organoleptiek houdt in dat je waarnemingen leert doen met je zin-, reuk- en smaakorganen. Ik heb daar op een heel andere manier leren proeven. Bij wijn spuw je na het degusteren telkens de wijn terug uit; bij bier gaat dat proeven tot in de keel en moet je wel drinken (lacht). Wat me trouwens verbaasde was dat onze klas voor de helft uit Hollanders bestond. Ook daar is er een brede interesse voor bieren. We kijken vaak naar hen in de zin van ‘die kunnen geen bier maken’. Maar het was toch even genant toen bleek dat bij het blind proeven het bier met het beste evenwicht een Heineken bleek te zijn. Los daarvan is dankzij de PXL-opleiding bij mij een wereld opengegaan.”
TN: “Je bestelde net een Cristal van ‘t vat. Vanwaar die keuze?”
Eric: “Mijn vrouw en ik gaan seffens eten. Dat worden witte asperges op oosterse wijze met een interessante witte wijn erbij. Deze Cristal is heel goed getapt, en het is de ideale aperitief. Een pils situeert zich over het algemeen tussen 18 en 24 EBU, maar Cristal is opgeschoven naar 28 EBU. Een mooie keuze. Die bitterheid opent de maag en de smaakpapillen.”
TN: “Wat is het smaakverschil met de Chimay Triple van daarjuist?”
Eric: “Daar zit meer molligheid in, meer zoetigheid. Die past bijvoorbeeld goed bij de kaas die ze erbij serveren hier. De Rochefort Blauw 10°, een donker bier, kan bijvoorbeeld goed samengaan met een lekker stuk vlees. De gebrande zoetigheid, die toets van caramel, geeft een fantastisch evenwicht in combinatie met vlees. Maar het belangrijkste is dat bier een ziel moet hebben. Er moet ook een verhaal rond hangen.”
TN: “Ik zag je net goedkeurend knikken toen onze pinten werden getapt. Is dat dan zo moeilijk, een pint tappen?”
Eric: “Awel ik ga u verrassen. Slechts 5% van de bieren van ‘t vat worden correct getapt. Als ik in een zaak kom kijk ik eerst hoe ze tappen. Als dat niet goed gebeurd bestel ik ‘van ‘t fleske’. Het tappen is een kunst op zichzelf.”
TN: “Wanneer is een pils goed getapt?”
Eric: “De glazen dienen volledig vetvrij te zijn. De kraan mag niet in contact komen met het bier en door het glas lichtjes schuin te houden krijg je een mooie kraag van. Kijk eens hoe er bij deze Cristal, als je er een slok van genomen hebt, nog een beetje schuim aan de binnenkant van het glas kleeft. Knap getapt!”
TN: “Jij selecteerde speciaal voor dit vraaggesprek zeven bieren, zowel uit onze Haspengouwse regio als van verder weg. Vanwaar die combinatie?”
Eric: “Tussen onze lokale bieren zitten heel wat toppertjes. Daarnaast is het fijn om verder te kijken. Zo kom ik al eens in Maastricht waar er een zaak is met 26 tapkranen. Daar valt heel wat te ontdekken hoor. En hier in De Bron staat de Chimay Tripel op de tap. Waar vind je dat? Dat is een unicum dat ik in mijn lijst van 7 bieren toch niet onbesproken kan laten.”
TN: “Bedankt om voor ons tijd te maken. En voor straks smakelijk met die wijn bij het eten hé.”
Eric: “Dankjewel. Je ziet dat het kan hé. Het is niet bier of wijn; het is een EN-EN-verhaal bij mij (lacht).”
Zeven bieren die je moet geproefd hebben volgens SyntraPXL-zytholoog Eric Nulens
- De opnieuw verkrijgbare Tripel (0,75 l./fles) van Brouwerij Kerkom (Sint-Truiden): een topper qua evenwicht tussen verfijnde hop smaken en een volle aromatisch afdronk. De Tripel is ook ‘op tap’ verkrijgbaar in de brouwerij zelf, die open is van woensdag tot en met zondag, Naamsesteenweg 469, 3800 Sint-Truiden.
- De IPA’s van de brouwers van Zepperen: heerlijk met de combinatie van volle groene groenten op tafel, mooi ondersteund door een fijn IPA-bitter van 7.5 %.
- De ‘pils’ van St.-Bernardus in Watou blond met een alcoholpercentage van 5.8 %: heel karaktervolle smaak, erg evenwichtig, heerlijk bij kalfswangetjes en een frisse slaatje. Dit bier drink je best als ‘tafelbegeleider’. Je kan de brouwerij pas in 2023 opnieuw bezoeken. Trappistenweg 23, 8978 Watou.
- Een goed getapte Cristal van Alken: voor vele cafés nog steeds een probleem. Sommigen zwoegen en hebben een panische angst om de pint in kwestie van die kraan af te houden. Cristal bevat de hoogste EBU (28) van alle pilsbieren in België. Een frisse aanzet, begeleid door een fijne mousse die leidt naar een volle smaakintensiteit en een mooi lange afdronk.
- Paix Dieu is bezig om hun netwerk van ambassadeurs uit te rollen. Een vol blond bier (bijna 10 % alc.), geserveerd in een speciale kelk die met de hoge kant op de neus wordt genuttigd, raar maar logisch. Immers, op die manier heeft de neus plaats genoeg om ten volle te genieten van de volle aroma’s, kort bij de bodem van het glas, waar de aroma’s van koriander toch wel zijn plaats hebben. Diverse brasseries in Limburg zijn ondertussen herkenbaar door hun aanduiding als ‘ambassadeur’ voor dit volle en krachtige bier.
- Bockor pils: getapt zoals het hoort wordt het vol en zuiver qua smaak. Verhouding bitters en zoetzuur zijn perfect in balans. Spijtig genoeg niet veel te vinden van het vat aan deze kant van de ring van Antwerpen en Brussel. Ik heb het even mogen genieten in Kortrijk, in het Fonteintje aan de Broeltorens, een heerlijk café met veel debiet, uitnodigend om er een tweede te gaan drinken. ‘t Fonteintje Handboogstraat 12, 8500 Kortrijk.
- De keuzebieren op vat van diverse brasseries kunnen erg lekker smaken. Dat zijn bieren die namelijk genoeg aandacht krijgen. Het moét gewoon erg goed zijn hé. Neem nu de Chimay Tripel van het vat: weinigen hebben het, maar in Sint-Truiden kan je van dit lekker bier nippen in café De Bron, Naamsesteenweg 2, 3800 Sint-Truiden (gesloten op woensdag).
(In Beeld: Eric Nulens – ©Rudi De Cock)