De Vlaamse regering heeft op voorstel van minister-president Jan Jambon de droogte van 2022 erkend als ramp. Alle 251 gemeenten van waaruit schademeldingen werden ingediend, komen in aanmerking om erkend te worden. Voor de Haspengouwse boeren is dit bijzonder goed nieuws.

De extreme droogte van 2022, meer bepaald tussen 1 maart en 31 augustus, veroorzaakte heel wat teeltschade bij Vlaamse landbouwers. Na het inwinnen van de nodige adviezen zoals van het KMI en de Inspectie Financiën, heeft de Vlaamse regering nu beslist om de droogte te erkennen als ramp. Dat betekent dat landbouwers die schade hebben geleden door de droogte in 2022 binnenkort een schadedossier zullen kunnen indienen, op voorwaarde dat hun areaal voor minstens 25 procent verzekerd is via de brede weersverzekering. Zo worden ze bovenop de verzekerde schade via de brede weersverzekering ook bijkomend vergoed via het Vlaams Rampenfonds. Getroffen boeren kunnen na de officiële erkenning gedurende drie maanden hun aanvraag voor een tegemoetkoming indienen bij het Vlaams Rampenfonds.

Haspengouw

“Dit is bijzonder goed nieuws voor onze Haspengouwse boeren”, reageert schepen van Landbouw voor de stad Sint-Truiden, Hilde Vautmans (Open Vld). “In Sint-Truiden alleen al werden twaalf vaststellingen van droogteschade gedaan. De extreme droogte van 2022 was de ergste van de afgelopen 500 jaar in Europa. Vorig jaar ben ik samen met de schadecommissie bij verschillende landbouwers en telers in Sint-Truiden de schade van de droogte gaan opmeten. Onze boeren zagen grote delen van hun oogst verloren gaan. Daarom ben ik opgelucht dat de Vlaamse regering dit nu ook erkend heeft als ramp zodat landbouwers een schadedossier kunnen opstarten.” Vautmans roept de landbouwers en telers op om hun schade-aanvraag in te dienen. Andere erkende Haspengouwse gemeenten zijn Alken, Borgloon, Gingelom, Hasselt, Heers, Herk-de-Stad, Kortessem, Nieuwerkerken,  Tongeren en Wellen. “Ten slotte hoop ik ook dat de afhandeling van schadedossiers vlotter verloopt dan in het verleden. Afgelopen najaar trok ik nog aan de alarmbel over de trage werking van het Vlaams Rampenfonds. Onze boeren hebben recht op hun geld en moeten dit ook zo snel mogelijk krijgen,” besluit Vautmans.