De Fruittobwedstrijd van de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers (KCEHF) zal op 25 september bekend maken wie de beste fruittob heeft gemaakt. Truienaren die een podiumplaats willen, kunnen er best meteen aan beginnen. De tob van fruit en jenever moet immers heel wat stadia doorstaan vooraleer het een topproduct kan worden. Aan de slag dan maar!

Voor de 47ste keer gaat de KCEHF op zoek naar de beste fruittob van het land. Het gaat erom de beste fruittob te maken met fruit en inlandse jenever, met Haspengouws fruit en suiker van hier. “Een vakjury proeft op 25 september alle inzendingen en haalt er steeds de beste uit”, vertelt maarschalk Josette Moria. “De prijsuitreiking vindt plaats op de Grote Markt, op een ogenblik dat er veel volk circuleert tijdens de Fruitmarkt. De fruittobben en fruitbereidingen worden ingeleverd op de Toeristische Dienst tussen 9 en 11 uur. Vervolgens wordt alles beoordeeld. Het publiek zal live kunnen volgen en zelf de mooiste fruittob en de leukste fruitbereiding te kiezen. Omstreks 16 uur worden de prijzen uitgedeeld.”

Wil je meedoen?

Je vindt het reglement op de website van de Keizerlijke Commanderie. Josette legt uit: “Maar met het reglement alleen ben je nergens: je moet ook nu starten met de aanmaak van je fruittob. Een laagje seizoensfruit, een laagje Hasseltse jenever, een andere laag seizoensfruit en weer jenever, eventueel wat suiker, en weer een nieuwe laag fruit van het seizoen en afsluiten met jenever. En laten rusten. Niet roeren of schudden. Jenever en fruit veranderen dan in een paar maanden in een heerlijke drank!”