DIEPENBEEK – Een 45-tal studenten Marketing & KMO van UCLL Campus Diepenbeek hebben in het kader van een internationaal Erasmus+-project het beste uit zichzelf gehaald tijdens een zogenaamde case competition. Samen met studenten uit Denemarken en Noorwegen werd er aan een hoog tempo gebrainstormd rond gezonde voeding op school en duurzaamheid inzake kledij.

“De bedoeling is om de studenten sterker te trainen op vlak van zelfstandig werk, communicatie, creativiteit en flexibiliteit. Deze aanpak wil hen slagkrachtiger maken in het probleemoplossend denken”, vertelt Ilse Fraussum, die het project op de UCLL leidt als onderzoeker. “Vorige week was er een hackathon, een evenement waarin teams van deelnemers binnen een korte tijd oplossingen voor aangereikte casussen bedenken. De groepjes werden gemixt zodat er telkens ook een scandinavische student in elk groepje zat. De casussen werden aangereikt door IN-Z en door de Hasseltse schepen Kelchtermans. Centraal daarbij stonden Froep en duurzame kleding.

Zelf groenten telen

“Froep zorgt elke schooldag voor een extra portie gezonds op school”, zegt Loes Ory van IN-Z. “De reststromen van BelOrta, de groente- en fruitcoöperatie in Borgloon, worden verwerkt tot verse soep en heerlijke fruitsnacks. Froep verzorgt ook de bedeling tijdens het middagtoezicht, op maat van de kinderen en het schoolteam.” Dat project kreeg van verschillende studentengroepjes interessante voorstellen mee. Ilse Fraussum legt uit: “Het winnende voorstel voor Froep is het idee waarbij gewerkt kan worden rond het aanbod. Scholen zouden bijvoorbeeld zelf groenten kunnen kweken in serres en inkomsten genereren door een verkoop aan andere doelgroepen met een elektrische soep-fiets.”

Kleding circulair maken

De andere uitdaging waar de studenten voor stonden kwam neer op de vraag “hoe kleding zo circulair mogelijk maken”. Daarbij viel vooral het idee van re-wear in de smaak: een tweedehands hoekje in elke kledingwinkel. “Klanten kunnen kleding die ze niet meer dragen terugbrengen naar de winkel in ruil voor een kortingsbon”, klinkt het voorstel. “Kleding die nog OK is wordt in de tweedehands-hoek opnieuw verkocht. Indien nodig wordt kleding eerst hersteld. Kleding die niet meer hersteld kan worden gaat terug naar de oorspronkelijke leverancier die de eindverantwoordelijkheid over zijn producten behoudt.” Het is nu aan de betrokken organisaties om na te gaan of en hoe ze deze plannen verder gaan ontwikkelen.

 

Foto’s © Rudi De Cock © UCLL