• Foto’s © Ricky Blue Passion
Vredesactivisten creëren naar aanleiding van één jaar oorlog tussen Oekraïne en Rusland de vredesinstallatie ‘We need peace’ in de Minderbroederskerk van Sint-Truiden. “De installatie doet ons stilstaan bij de vele duizenden gesneuvelden en bij de vele burgerslachtoffers die elke dag door oorlog vallen”, vertelt een van de initiatiefnemers, Peter Preuveneers. “Met geluid, licht, beeld en een video wordt een indringende sfeer gecreëerd en worden de slachtoffers herdacht.”

De aanleiding tot het maken van de installatie is de oorlog tussen Oekraïne en Rusland die een jaar geleden uitbrak. “We mogen toch niet aan die oorlog wennen”, zegt Peter Preuveneers. “Integendeel, we moeten onze stem laten horen en oproepen tot het einde van deze oorlog in Europa en tot het beëindigen van alle oorlogen die in de wereld woeden, want oorlog heeft geen winnaars. De vredesactivisten creëerden een installatie (foto’s). “We nodigen iedereen uit om een bezoek te brengen aan deze vredesinstallatie en om even stil te vallen”, besluit Preuveneers.

In beeld: 100.000 kruisjes omringd met oorlogsgeluiden doet mensen stilstaan, huiveren, rillen om zoveel leed en onrecht

Praktisch 

Je kan elke zaterdag van februari (4 feb., 11 feb., 18 feb. en 25 feb. 2023) tussen 16u. en 20u. de vredesinstallatie gratis bezoeken en als je wil kan je een vredesboodschap achterlaten. Scholen en groepen kunnen ook tijdens de week op bezoek, na het maken van een afspraak. Dit kan door een mailtje te sturen naar peter@mediacircus.be

Iedereen is welkom op de vredeswake van 23 februari 2023 om 19 uur in de paterskerk van Sint-Truiden. Er is dan passende muziek, er wordt duiding gegeven bij de oorlog tussen Oekraïne en Rusland en om 20 uur wordt de wake afgesloten met The Last Post, gespeeld door niemand minder dan onze redacteur Francis Masure.