Buitenlandse Zaken heeft vandaag het huidige reisadvies voor Italië verder gespecificeerd. Ons land raadt nog steeds aan om de instructies van de lokale autoriteiten en het Italiaans Ministerie van Volksgezondheid te volgen, maar raadt schoolreizen nu wel af.

De elf getroffen gemeenten in Noord-Italië waren al verboden terrein voor toeristen, nu worden ok Romereizen ten zeerste afgeraden. Met het oog op de ultieme trip van duizenden laatstejaars van het secundair onderwijs, een lelijke streep door hun plannen.

Geen Sixtijnse kapel of Colosseum, geen San Marco of pinten pakken op Piazza Navone, geen Firenze, Pisa of Ravenna, en je lief geen eeuwige trouw zweren onder het balkon van Romeo en Julia in Verona. Kortom, de Romereis is heel vaak de ultieme bekroning van zes jaar ploeteren in het secundair en de grote opstap naar het hoger onderwijs of de arbeidsmarkt. En nu dreigt het niks te worden!

Wat de plezantste twee weken van je leven moeten worden komen te vervallen door het coronavirus. En misschien nog erger, 90 procent van onze jongeren zullen nu nooit nog de stap zetten naar de bakermat van de Europese cultuur en geschiedenis. Want na 18 jaar zijn er “belangrijkere” vakantiebestemmingen.

“Het wordt aangeraden om, in navolging van de beslissing van de Italiaanse autoriteiten waarbij schoolreizen in Italië worden afgeraden, Belgische schoolreizen naar Italië uit te stellen tot nader order”, klinkt het bij Buitenlandse Zaken.