“Als we dit normaal vinden moeten we vooral blijven verder doen met onze mond te houden en braaf te knikken”. Zo opent Erika Vanvuchelen, speculaasbakster uit Grazen, haar verwijt aan burgemeester Boudewijn Herbots (CD&V) van Zoutleeuw

“Dit is nu een voorbeeld van de stad Zoutleeuw, de maandelijkse lokale streekproductenmarkt Vinnemarkt wordt geschrapt…maar de kermis gaat dit weekend WEL door. Het is de foorkramers van harte gegund maar zijn wij lokale producenten dan zó levensgevaarlijk? Wij zitten sinds maart nog steeds in hetzelfde coronaschuitje”, aldus de sympathieke bakker.

Ze vraagt zich, met reden, af aan welk individu je het nog uitgelegd krijgt dat bijvoorbeeld een weekmarkt waar velen (gelukkig niet allemaal) van de standhouders hun waren inkopen in het hol van Pluto wel mag doorgaan terwijl de lokale producent uit de regio geen kansen krijgt en men de “levensgevaarlijke” streekproductenmarkten schrapt? “Het zijn trouwens meer bepaald de streekproductenmarkten waar het gros van ons aan klantenbinding doet voor de rest van het jaar. Of heeft dit alles niets meer met corona te maken misschien”, vraagt ze zich openlijk af.

Ze wordt hierin bijgetreden door andere plaatselijke producenten en door Annick Declercq, coördinator van de Vinnemarkt. “Hier werd aan ons -coördinator Vinnemarkt- zelfs geen kans gegeven om het corona-protocol voor te leggen. Jammer genoeg ziet de burgemeester van Zoutleeuw dit gebeuren als “funshoppen”, en mist hij kansen om van Zoutleeuw een stad met lef -LOKAAL-ECOLOGISCH EN FAIR te maken”, schrijft ze.

Geen aanvraag, geen evenement
Burgemeester Herbots is zeer duidelijk in zijn argumentatie. “Enkele maanden geleden, in volle crisis hebben we samengezeten en toen bleek dat er niets kon doorgaan. Ondertussen is er wel een en ander veranderd en vanaf begin deze maand zagen we niet liever dan dat men het gewone leven zou hernemen. Maar sedertdien hebben we van de organisatoren geen aanvraag gekregen voor dit evenement. Ik begrijp de frustratie van die mensen, zeer zeker, maar om alles veilig te laten verlopen is een aanvraag bij de gemeente toch het eerste wat je doet. In plaats van zijn ongenoegen op Facebook te smijten, had men me beter eens even gebeld, dan zou veel negativiteit kunnen verholpen hebben. En ik neem trouwens altijd op, zelfs nu, terwijl ik aan het winkelen ben in de Delhaize”, aldus de burgemeester.