Madeira heeft me op zoveel manieren verrast.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Het eiland is een autonome regio van Portugal, gesitueerd naast de Azoren in de Noord-Atlantische Oceaan meer dan 1000km van het vasteland Portugal. Hierdoor is alles anders daar: de tradities, het eten, de natuur, het gedrag—het is een land op zichzelf.

Er zijn duizenden dingen te zien en te doen in Madeira maar maak je geen zorgen, deze gids helpt je om het meeste uit je vakantie te halen!

  1. Rondreizen in Madeira

  2. Activiteiten & dingen die je móét zien

  3. Eten, eten, eten

  4. Beste hikes & Levada wandelingen

Alle onderstaande foto’s zijn genomen door mezelf tijdens mijn trip in augustus.

 

 

1. Rondreizen

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Madeira is niet vlak, helemaal niet. Er zijn overal heuvels, kliffen en bergen en dat maakt het niet zo makkelijk om rond te reizen met het openbaar vervoer. Je zal tot de meeste plekken met de bus geraken maar je zal gigantisch veel tijd verliezen.

Een auto huren is ten sterkste aangeraden om het meeste uit je trip in Madeira te halen, vele interessante plekjes zijn trouwens alleen bereikbaar met de auto. Ik huurde een Seat Ibiza in augustus en het koste me ongeveer 15€ per dag, niet slecht toch!

 

 

Maar huur alsjeblieft, voor je eigen gemak, geen mini auto zoals een Fiat 500 of Opel Adam. De wegen veranderen constant van bergop naar bergaf, een 10-20% helling is geen exceptie. Er is zelfs een straat, Rua da Barreira met een brutale helling van 45%! Zelfs mijn Seat Ibiza had moeite op sommige wegen om te klimmen in eerste of tweede versnelling aan hoge RPM. Ik hoorde vele mensen klagen over het klimmen in hun schattige Fiat 500s—deze prinsessen auto is niet voor Madeira, sorry. Bespaar jezelf deze 5€ per dag niet en huur een auto met een grotere motor.

Ikzelf als ervaren chauffeur die ervan houdt om te rijden op bergwegen, zou zeggen dat rijden in Madeira comfortabel is. Minder ervaren chauffeurs hebben mogelijks wat tijd nodig om zich aan te passen aan de bergwegen, de steile beklimmingen (vooral wanneer je een manuele auto hebt) en de lokale chauffeurs die als een gek door de duizenden smalle bochten vliegen.

Ik vond rijden in Madeira geweldig en ik ben er zeker van dat jij dat ook zal doen. Je zal door meer tunnels rijden dan je deed in je hele leven en na elke bocht en elke tunnel staan prachtige nieuwe landschappen op jou te wachten!

 

 

2. Activiteiten & dingen die je móét zien

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Er zijn vele dingen te doen in Madeira maar ze zijn verspreid over het hele eiland en is ook de reden waarom je zeker een auto nodig hebt. Laat me je een overzicht van de hoogtepunten geven!

  ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Zwemmen aan het Seixal strand

Strandmensen zullen teleurgesteld zijn als ze naar Madeira komen want je kan de zandstranden op één hand tellen. Kiezelstranden kan je overal vinden op het eiland, maar de oceaan is perfect zwembaar. Verwacht wel niet het warmste water, tussen 23-25°C in de heetste maand augustus.

Er zijn vele mooie plekjes om te zwemmen maar het strand van Seixal is adembenemend. Je zal naast gigantische groene kliffen zwemmen met watervallen en denken dat je op een paradijs eiland bent ver weg in Thailand!

Link naar locatie.

 

 

Porto Moniz – Natuurlijke lava zwembaden

Deze lava zwembaden zijn bekend onder locals en toeristen. Ook hier moet ik je teleurstellen maar het water, ook al doet de naam anders vermoeden, zijn niet warm—golven van de Atlantische Oceaan voeden continu deze zwembaden. Alle tourbussen hebben een stop hier dus verwacht een typische massa toerististen locatie, ik ben niet de grootste fan dus het was een korte stop voor mij.

Twee zwembaden kunnen gevonden worden hier. Aan de westkant is een goede plek om te zonnebaden en te zwemmen maar het is overvol en je moet betalen om binnen te geraken. Aan de oostkant zijn 80% minder mensen en de zwembaden zijn veel interessanter met een rotsachtige omgeving en een natuurlijker gevoel. Én het is gratis!

Link naar Porto Moniz Natural Swimming Pools.

Link naar Piscinas Naturais Velhas.

 

Porto Moniz Natural Swimming Pools (westkant)

 

Porto Moniz Natural Swimming Pools (westkant)

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Seixal natuurlijke zwembaden

Is Porto Moniz te toeristisch voor jou? Ik heb een lokaal verborgen pareltje voor je. Niet ver van Seixal strand kan je deze prachtige natuurlijke zwembaden vinden met bijna geen mensen daar. Zwem door een geweldige boog naar de rand waar de oceaan start. Wees voorzichtig want er is een rand waar het water extreem wild is en golven spatten meer dan 10 meter hoog, redelijk gevaarlijk.

Link naar locatie.

 

 

Baía de Câmara de Lobos

Dit vissersdorpje is een romantisch en pittoresk plekje, niet ver van Funchal. Gedurende de dag kan je al de vissersbootjes al dobberend in de baai vinden want ze gaan allemaal ‘s nachts vissen. Reken niet teveel tijd voor deze bestemming, het enige wat je hier kan vinden zijn een paar souvenir winkeltjes en restauranten.

Link naar locatie.

 

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Ilheus da Janela

Eigenaardige en gigantische rotsformaties kan je vinden aan dit strand die je door een kleine tunnel kan bereiken. Hoe cool is dat?! Kans is groot dat je hier alleen zal zijn, dit is ook een verborgen pareltje!

Link naar locatie.

 

Neem de trap en ga door het tunneltje om naar het strand te gaan.

 

 

Mercado dos Lavradores

Dit gezellig marktje vind je in het historische stadsgedeelte van Funchal op een prachtige locatie. Stop aan een kraampje met fruit en voor je het weet, heb je heerlijke passievruchten, drakenfruit en mango geproefd. Koop er zeker eentje om ze een fooi te geven!

Link naar locatie.

 

 

Ik, met een appelsien passievrucht in Mercado dos Lavradores in mijn hand.

 

Carreiros do Monte

Een zeer unieke en oude traditie in Funchal is om van Monte naar Funchal beneden te gaan met een houten slee die bestuurd worden door 2 mannen “Carreiros”. Ik raad aan om de kabellift van Funchal naar Monte te gaan en dan naar beneden met deze mannen!

Link naar locatie.

 

 

Rua de Santa Maria

Niet zo ver van Mercado dos Lavradores kan je Rua de Santa Maria vinden. Dit is een zeer schattig straatje met de meeste huizen hun deuren beschilderd door lokale schilders. Het is ook een goede plek om souvenirs te kopen!

Link naar locatie.

 

 

3. Eten, eten, eten

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Lokale gerechten proeven is een van mijn favoriete activiteiten als ik op vakantie ga. Gewoonlijk selecteer ik een aantal gerechten die ik wil proberen en maak ik een lijst van plekken waar ze dat lekker serveren.

Je hebt geluk, want ik heb deze lijst gedeeld op Google Maps met 34 restaurants/bars om te bezoeken. Bom appetite!

Deze blog post bevat 18 gerechten in Madeira dat je zeker moet proberen, zeer handig!

Hier zijn een aantal van mijn gerechten die ik geprobeerd heb, telkens met de locatie.

 

Lapas

(Zeeslakken)

Dit smaakte een beetje zoals mossels, maar het had een vastere structuur. Probeer het als een voorgerecht voor een paar euro’s bij Preia-Mar restaurant in Madalena Do Mar. -Link-

 

 

 

 

 

 

Espetada

(Vlees aan ‘t stokje)

Je kan deze hemel op een stokje in bijna elk restaurant vinden in Madeira, maar geen van hun was zo lekker en mals als bij but Muralha Terrace in Ribeira Brava.

-Link-

 

 

 

Polvo

(Octopus)

Vissers uit Câmara De Lobos gaan ‘s nachts jagen naar octopussen. Restaurants in Madeira weten goed hoe ze lekkere octopus moeten klaarmaken. Mijn beste was bij Many restaurant in São Vicente.

-Link-

 

 

 

Bife de Atum

(Tuna steak)

Heerlijk, groot stuk van een zeer populaire vis in Madeira bij Maré Alta restaurant in Ponta De Sol.

-Link-

 

 

 

 

4. Beste hikes & Levada wandelingen

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Als je niet hebt gehiket, heb je Madeira niet bezocht. Simpel als dat.

Er zijn zoveel toegankelijke en veilige wandeltochten, vooral gesitueerd in het midden van het eiland bij de bergtoppen. Ik heb een overzicht van de 6 mooiste hikes en levada wandelingen gemaakt en leg uit per tocht wat je kan verwachten en wat je mee moet nemen.

Een levada is een irrigatiekanaal in Madeira, gebouwd om grote hoeveelheden water te transporteren van het natte noordwesten naar het droge zuidoosten. Er zijn meer van 2.170km levadas op dit eiland van 56km long. Ongelofelijk toch?

  ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Laten we hiken!

  ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

PR1: Pico do Arieiro naar Pico Ruivo

Pico do Arieiro is de derde hoogste bergtop van 1818m, Pico Ruivo is de hoogste met 1862m—slechts een klein beetje hoger dan Arieiro. PR1 is een geweldige hike, die deze 2 bergtoppen verbindt. Ik heb deze hike twee keer gedeeltelijk gedaan toen ik in Madeira was, beide tijdens zonsopgang. Eens je daar bent geweest, zal je begrijpen waarom.

 

Miradouro do Juncal tijdens zonsopgang boven de wolken.

 

Miradouro do Juncal is officieel niet op de PR1 maar is naast de parking en heeft een mooie panoramo tijdens zonsopgang. Als je geluk hebt, kan je ook een zonsopgang boven de wolken bewonderen, een ongelofelijk gevoel! De hike naar Pico Ruivo is best uitputtend en lang, en je moet de hele weg terug omdat er geen shuttle is van Ruivo naar Areeiro. Er zijn wel een paar organisaties maar zijn best duur. Ik heb regelmatig gelezen dat de eerste paar kilometers van de wandeltocht het meest impressionant zijn dus die heb ik gedaan om daarna terug naar de parking te wandelen. Zorg zeker dat je tot aan miradouro do Ninho da Manta gaat en indien mogelijk een kilometertje verder, de uitzichten zijn fantastisch!!

 

 

Parking

Gratis parking naast de start van de tocht met voldoende capaciteit.

Beste tijd

Deze hike kan comfortabel gedaan worden doorheen de hele dag.

Wat mee te nemen

Comfortabele wandelschoenen, voldoende water/eten, zonnebrand

Afstand

17.4km retour

Tijd

7 uren (of minder indien je niet de volledige hike doet)

Moeilijkheid

Middelmatig. Grote hoogteverschillen met vele trappen. Er zijn een paar stukken die beangstigend kunnen zijn voor mensen met hoogtevrees. Maar bij gevaar zullen er steeds leuningen zijn zoals bij elke hike in Madeira.

Laagste vs. hoogste hoogtepunt

1542m – 1862m

Praktische weetjes

Toilet en bar met eten, drinken en souvenirs bij start. Je zal grotendeels in de zon wandelen, blijf gehydrateerd!

 

Sherlock bij miradouro do Ninho da Manta.

 

 

PR1.2: Vereda do Pico Ruivo

Dit is best een korte hike met prachtige uitzichten de hele tocht. Ik heb uitgeteld om aan te komen bij Pico Ruivo ongeveer een uur voor zonsondergang en het was een absoluut magische beleving. Ik was samen met nog een dozijn mensen aan het wachten op dat speciale moment van de dag—de zonsondergang boven de wolken en het lucht schilderij dat makkelijk een werk van Van Gogh zou kunnen zijn.

 

 

Het enige “nadeel” is dat je de wandeling terug gedeeltelijk met een hoofdlamp moet doen maar het is makkelijk en helemaal niet gevaarlijk. Dat gevoel van een nadeel gaat snel weg wanneer je je hoofdlamp uitzet en naar boven kijkt om in de lucht meer sterren dan ooit te zien en een dikke vette melkweg!

Een prachtige sterrenhemel aan de radar van Pico Do Arieiro.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Parking

Gratis parking naast de start van de tocht met voldoende capaciteit.

Beste tijd

Deze hike kan comfortabel gedaan worden doorheen de hele dag.

Wat mee te nemen

Comfortabele wandelschoenen, voldoende water/eten, zonnebrand (hoofdlamp als je tijdens zonsondergang gaat)

Afstand

5.6km retour

Tijd

3 uren

Moeilijkheid

Middelmatig. Grote hoogteverschillen tijdens een relatief korte wandeling.

Laagste vs. hoogste hoogtepunt

1535m – 1862m

Praktische weetjes

Toilet en bar met eten en drinken halfweg tot Pico Ruivo. Je zal grotendeels in de zon wandelen, blijf gehydrateerd!

 

Uitzicht vanop Pico Ruivo.

 

PR8: Vereda da Ponta de São Lourenço

Droge en minder groene landschappen kan je vinden bij het meest oostelijke schiereiland van Madeira, maar deze zijn alsook wondermooi. Je zal hiken tot aan de verste heuvel die je kan zien vanop de parking, waar je een geweldig uitzicht hebt op de resterende heuvels die niet verbonden zijn, een archipel met de oudste lichttoren van Madeira!

 

Ergens halfweg tussen start en einde van de hike.

 

Het einde van de hike is officieel bij de bar, maar mis het beste uitzicht op het schiereiland niet. Ga omhoog! Je zal een bordje tegenkomen dat het niet aangeraden is om verder te gaan, gezien dat het einde is van de PR8 wandeltocht. Maar ooit moet dit toch een deel van de hike zijn geweest, want er zijn overal trappen en leuningen tot aan de top. Het is perfect veilig om omhoog te gaan maar de meeste keren terug wanneer ze het bordje zien. Spijtig voor hen!

 

Het plekje in het midden van de foto is de bar. Maar hike zeker door tot aan het einde van die heuvel!

 

Dit is het bordje waar je NIET moet stoppen. Ga door!

 

Parking

Gratis parking naast de start van de tocht met voldoende capaciteit.

Beste tijd

Vermijd de middag en vroege namiddag. De zon zal je anders uitputten in warmere maanden!

Wat mee te nemen

Comfortabele wandelschoenen, voldoende water/eten, zonnebrand, zwemgerief (er is een mogelijkheid om te zwemmen bij de bar aan het einde van de hike)

Afstand

8km retour

Tijd

3 uren

Moeilijkheid

Makkelijk/Middelmatig. Redelijk wat trappen op sommige momenten.

Laagste vs. hoogste hoogtepunt

5m – 126m

Praktische weetjes

Busje dat eten en drinken verkoopt bij start. Bar met eten, drinken en toilet bij einde. with food, drinks and toilet at the end of trail. Je zal grotendeels in de zon wandelen, blijf gehydrateerd!

 

Bovenop de laatste heuvel met zicht op het archipel met de oudste lichttoren.

 

PR6: Levada das 25 Fontes / PR6.1 : Levada do Risco waterfall

Deze hike is de populairste Levada wandeling, en je zal snel zien waarom. De 25 Fontes is een ongelofelijk bad met druipende muren die het water geeft. (vul je waterflesjes hier met fris bergwater!) Risco is een gigantische waterval van 100m, één van de hoogste in Madeira. Kijk daar zeker rond en spot de andere kleinere watervallen!

 

Levada das 25 Fontes bad.

 

Op een bepaald moment is er een splitsing in de tocht waar je moet kiezen tussen Levada das 25 Fontes en Risco waterval. Ik kwam aan rond 17u en deed eerst de langere wandeling naar 25 Fontes want Risco heeft paden waar het moeilijk is om hikers te passeren die terugkomen—in de ochtend zou ik Risco eerst doen om die reden.

 

 

Parking

Gratis parking, 2 km van de start van hike. Voldoende capaciteit. Er is een betalende shuttle bus die je van de parking tot aan de start brengt van 10-18u. Ook mogelijk om te wandelen, duurt ongeveer 20 minuten om naar beneden te gaan maar de wandeling terug is alleen maar bergop en duurt 30 minuten of meer.

Beste tijd

Vroeg in de ochtend of in de avond. Meeste mensen komen wanneer de shuttle bus rijdt.

Wat mee te nemen

Comfortabele wandelschoenen voldoende water/eten.

Afstand

9.2km retour

Tijd

3 uren

Moeilijkheid

Middelmatig. Naar boven en beneden tijdens de hele hike.

Laagste vs. hoogste hoogtepunt

900m – 1290m

Praktische weetjes

Toilet en bar met eten en drinken waar de shuttle bus je afzet / waar de officiële PR6 hike start. Grootste deel van de tocht is bedekt door bomen buiten de wandeling van parking naar start.

 

 

PR9: Levada do Caldeirão Verde

Deze wandeling is niet zo populair, maar het oversteeg mijn verwachtingen en is uiteindelijk mijn favoriete hike in Madeira! PR9 is eigenlijk een mooiere levada wandeling dan de PR6, maar shhht—laat dat ons geheim zijn.

 

 

De eerste paar kilometers zijn niet de spannendste, maar hou vol want het wordt mooier met elke stap! Deze tocht voelde zo rauw en natuurlijk aan. Het was zoals wandelen in de Amazone in Brazilië.

 

 

Parking

Gratis parking naast de start van de tocht met voldoende capaciteit.

Beste tijd

Ochtend aangezien vele stukken smal zijn en moeilijk om te kruisen met een terugkerende hiker of om tragere mensen voorbij te steken.

Wat mee te nemen

Comfortabele wandelschoenen (waterbestendig bij voorkeur), fakkel/hoofdlamp, voldoende water/eten.

Afstand

17.4 km retour tot Caldeirão do Inferno / 13km retour tot Caldeirão Verde.

Tijd

6 uren retour tot Caldeirão do Inferno / 4 uren retour tot Caldeirão Verde. (hangt sterkt af van je wandelsnelheid en hoe druk het is. Ik wandelde alleen aan een hoge snelheid in de ochtend, duurde me 4.5 uren.

Moeilijkheid

Middelmatig. Paden zijn zeer smal op bepaalde punten (met leuning) en kunnen eng zijn voor mensen met hoogtevrees. De tunnels kunnen ook claustrofobisch zijn voor sommige mensen, sommige momenten moet je hard bukken om erdoor te wandelen. Vele trappen bij Caldeirão Verde to Inferno, kom op tijd op adem!

Laagste vs. hoogste hoogtepunt

890m – 980m

Praktische weetjes

Toilet, eten en drinken bij start. Grootste deel van tocht is door bomen bedekt.

 

Een nog grotere waterval tijdens deze hike bij Caldeirão Verde.

 

Vergeet je hoofdlamp niet voor de tunnels!

 

PR11: Vereda dos Balcões

De makkelijkste hike moet deze zijn en heeft een geweldig uitzicht op Pico Arieiro en bergen in de omgeving. Om tot het bijna 360 graden platform te geraken, wandel je in het bos naast de levadas. Het is een goede plek om vliegende beestjes te zien in Madeira, hou je oren en ogen open!

 

 

Parking

Zeer gelimiteerde parking, slechts rond de 20 auto’s. Meeste mensen parkeren gewoon langs de weg.

Beste tijd

Ochtend of avond. Middag en namiddag zeer druk, platform is redelijk klein.

Wat mee te nemen

Comfortabele wandelschoenen, voldoende water/eten.

Afstand

3km retour

Tijd

1.5 uren in totaal. Kan makkelijk in minder dan 1 uur gedaan worden als je wandelt aan een normale snelheid.

Moeilijkheid

Makkelijk. Deze hike is zeer vlak en de makkelijkste op het eiland.

Laagste vs. hoogste hoogtepunt

630m – 630m

Praktische weetjes

Bar met eten, drinken en souvenirs halfweg tot Vereda Dos Balcoes. Grootste deel van tocht is bedekt door bomen, platform niet.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Eindelijk, je hebt het einde gehaald.
Je hebt nu best wel een goed idee wat te verwachten in Madeira, toch?
 
Laat een comment achter, ik hoor graag over jouw ervaringen in Madeira!

 


Wil jij ook goedkoop naar Madeira?

Boek een reispakket bij Sherlock Planes en ontvang de goedkoopste reisaanbiedingen op maat voor jou.