“Het aantal besmettingen halveert om de zeven dagen”, zegt Van Gucht op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum. “Maar blijf alert op drukke plaatsen zoals aan de schoolpoort of het openbaar vervoer”.

“We staan nu op de zesde plaats in de Europese lijst met meeste besmettingen per 100.000 inwoners. De dalingen blijven zich voordoen in alle leeftijdsgroepen, alle provincies en quasi alle gemeenten. Henegouwen is de provincie met het hoogste aantal nieuwe besmettingen per dag, daarna volgen Luik en Antwerpen. Als de cijfers aan dit tempo blijven evolueren, is het mogelijk dat we begin december aan minder dan 1.000 besmettingen per dag zitten.

Situatie lijkt te verbeteren in woon-zorgcentra”
Het aantal nieuwe besmettingen bij bewoners van woon-zorgcentra zakt in alle provincies. “Ook het aantal rusthuizen zonder besmetting is bijna overal gestabiliseerd. In 42 procent van de Vlaamse RVT’s was er de voorbije week minstens één nieuwe besmetting. De besmettingscijfers blijven relatief hoog, maar de situatie lijkt te verbeteren in de woon-zorgcentra”, zegt Van Gucht.

“Hou vol, want dit gaat voorbij”
Viroloog Steven Van Gucht haalt op de persconferentie ook de studie van de KU Leuven en Sciensano in de Limburgse gemeenten Alken en Pelt aan waaruit blijkt dat kinderen een belangrijkere rol spelen dan tot nu toe gedacht in de circulatie van het virus. “We verwachten op basis van deze en andere studies dat het aantal mensen met antistoffen op het einde van de tweede golf ergens tussen 10 en 20 procent uitkomt. Dit kan ons helpen om het virus te vertragen in combinatie met maatregelen, maar het is ruim onvoldoende om groepsimmuniteit te bekomen. Daarvoor moeten we aan 60 à 70 procent komen.” Maar groepsimmuniteit betekent niet dat het virus verdwijnt”, waarschuwt Van Gucht.

“Wees alert aan schoolpoort en op openbaar vervoer”
“Volgende maandag hernemen de lessen”, zegt Yves Stevens van het Crisiscentrum. “Veel jongeren kijken daarnaar uit, want ook voor hen is 2020 een jaar om snel te vergeten. Heel veel plannen zijn voor hen in het water gevallen en ze hebben niet kunnen doen wat ze normaal zouden doen, naar feestjes en concerten gaan bijvoorbeeld.”
Stevens roept ouders en scholen op om alert te zijn voor drukte aan de schoolpoort en op het openbaar vervoer. “Jongeren hebben vaak het gevoel dat ze de schuld krijgen van de crisis en voelen zich gestigmatiseerd. Er zijn inderdaad jongeren die de regels niet naleven, zoals die er in elke leeftijdsgroep zijn. Het is een minderheid van de jongeren die de regels niet naleeft.”

Kerst of Nieuwjaar opofferen?
Of we Kerstmis en Nieuwjaar kunnen vieren, zal afhangen van de cijfers. “Het is in ieder geval verstandig om dat dit jaar in kleine kring te doen, maar zelfs dan zal er gevaar zijn”, zegt Steven Van Gucht op de persconferentie van het Crisiscentrum. “Dat is er altijd. We mogen geen risico nemen, zeker met de opeenvolging van feestdagen. De incubatietijd is zes dagen, dus als we besmet geraken op Kerstmis zijn we op Nieuwjaar nog besmettelijk”, zegt Steven Van Gucht. “Daar moeten we heel voorzichtig mee zijn, er is duidelijk een risico.”