Voor het echte zomergevoel hoeft u de landsgrenzen niet meer over te steken. Ook op culinair vlak brengt BelOrta de zomer op tafel met de introductie van in België geteelde meloenen.

Eerder deze maand haalde het al de lokale media dat er tussen de vele fruitplantages in het landelijke en glooiende Hoeselt nu ook plots een veld ‘Charentais’ (meloenen) stond. Menig wandelende en fietsende passant had er de afgelopen weken al eens halt gehouden om te zien of de ogen hem/haar niet bedrogen. En het is waar, na enkele jaren van testen op kleine schaal in proefplantages worden dit jaar voor het eerst meloenen op een groter productieniveau geteeld. Eerder deze week werden de eerste exemplaren geoogst en uitgeleverd naar de klanten.

Deze gloednieuwe lijn meloenen van BelOrta zullen vermarkt worden onder het BelOmelon merk. Een duidelijk allusie op de Belgische origine van deze zomerse fruitsoort, die tot op heden steeds uitsluitend op grote schaal geproduceerd werd in meer Zuidelijke oorden zoals Zuid-Frankrijk, Spanje, Italië en nog verder. Met het oog op diversificatie voor en innovatie bij onze Belgische fruitteelt waren reeds verscheidene jaren testen aan de gang bij enkele proefcentra met rassen die geschikt waren voor een productie in onze contreien. Heel wat onderzoek, samen met een pak stielkennis van onze fruittelers, hebben geleid tot een verrukkelijk resultaat, namelijk die eerste Belgische meloen van het Charentais-type. Met deze nieuwe zomertopper zetten onze telers terug een mooie en belangrijke stap in de richting van diversificatie van het lokaal geteelde groenten- en fruitaanbod.

De eerste meloenen voldoen helemaal aan jouw verwachtingen. Met deze zoete en sappige vruchten boordevol smaak haal je het zomerse vakantiegevoel in huis, een welkom extraatje in deze zomer in het teken van staycation. Over de veelzijdigheid van de Charentais-meloen zijn we het allemaal al lang eens, ze kunnen gebruikt worden in elk gerecht en op elk eetmoment, of het nu apéro, voorgerecht, hoofgerecht of dessert is of zelfs in een smoothie of simpelweg uit het vuistje.