Catawiki veilt werk van Bram Bogart – Sculptuur Lage Landen

Bram Bogart was een Nederlands/Belgisch abstracte kunstschilder, beeldhouwer, graficus, keramist en ontwerper. Hij werd op 12/07/1921 geboren in Delft en overleed op 02/05/2012 in Sint-Truiden.

Bram volgde les als huisschilder-decorateur in een technische school en volgde daarbuiten tekenen. Zijn ervaringen met het mengen van verf is hij beginnen te gebruiken in zijn werk als kunstenaar. Bram Bogart kreeg een opdracht voor het maken van een reclame-uitvoering in Rotterdam, wat aan de basis lag voor het schilderen.

Art Informel

Na de Tweede Wereldoorlog vestigde de schilder zich in de Rue Santeuil in Parijs, Frankrijk, waar ook Karel Appel, Corneille en Stephen Gilbert hun ateliers hadden. Bram Bogart begon al vroeg te experimenteren met figuratief tekenen en kubisme en werd één van de grondleggers van de Art Informel. Gedurende deze tijd zou hij zich richten op de beeltenis van bloemen, stillevens, en zelfportretten.

Expressionisme

Later, in de jaren ‘50, werkte Bram Bogart veel met pasteuze. Hij bracht dikke lagen, levendige kleuren verf toe in zijn stukken. Zo ontwikkelde hij een expressionistische stijl die abstracter werd naarmate de tijd verstreek.

In de jaren ’60 kwam Bogart in Brussel terecht en verbrede hij  zijn stijl door het verkennen van het gebruik van een nog groter driedimensionale materiaal. Hij zou een mengsel van verschillende elementen vernis, mortel, gemalen krijt, en ruwe pigment inbegrepen creëren. Bogart zou dan het mengsel aanbrengen op grote constructies met houten rug. Kortom, dit creëerde een zeer indrukwekkend effect. In 1963 verhuisde hij naar het Waals-Brabantse Ohain.

Bram Bogart vestigt zich in Sint-Truiden

In 1988 trok Bogart met zijn echtgenote Leni en hun drie kinderen naar Kortenbos. Hij kocht er het voormalige pelgrimshotel De Groten Engel, vlak naast de basiliek.

Zijn artistiek werk is opgenomen in collecties van belangrijke internationale musea en van verzamelaars. Bogart bleef tot op hoge leeftijd productief. Hij overleed 8 jaar geleden op 90-jarige leeftijd te Sint-Truiden.

Er is momenteel een werk te koop van Bram Bogart via Catawiki.