De maatregelen in functie van het coronavirus hebben grote gevolgen voor de economie. Het stadsbestuur van Borgloon neemt enkele steunmaatregelen om lokale handelaars een duwtje in de rug te geven. De geraamde kostprijs is 110.000 euro. Wij spraken met burgemeester Eric Awouters.
28/04/2020
Jill Budo

De lokale handelaars en zelfstandigen die actief zijn op het grondgebied van Borgloon worden financieel ondersteund.  Bij volledige sluiting ontvangt men 500 euro. Wanneer de zaak deels open is, maar toch een groot omzetverlies heeft, ontvangt men 250 euro.                                                                                      De landbouw en fruitteelt, vrije beroepen, grootwarenhuizen, superettes, nachtwinkels en voedingswinkels mogen niet aankloppen voor de steunmaatregel, als ze een ruime omzet blijven genereren.               
Verder worden verenigingen in hun werking ondersteund. De erkende verenigingen (sport, cultuur, jeugd en senioren) krijgen op basis van hun werkingstoelage van 2019 voor 2020 de werkingstoelage van 2019 plus 50 procent extra.
Daarnaast moeten de voetbalverenigingen Habo, Kolmont en Borlgoon boven op de werkingstoelage van 2020 geen huur betalen voor hun velden in 2020. 

De steunmaatregelen die het stadsbestuur van Borgloon neemt, staan duidelijk weergegeven op hun site. Burgemeester Awouters: “Hiermee hopen we wat we de lokale handelaars een hart onder de riem steken.

Ten slotte heeft de burgemeester nog een speciale boodschap aan de inwoners van Borgloon: “Blijf volharden, zodat we snel terug van onze mooie stad kunnen genieten”.                        

Verdere uitleg over de steunmaatregelen vind je op de site Borgloon.be/steunmaatregelen-coronacrisis.