Het gonst van de fusiegesprekken in Limburg. Tongeren lonkt naar Riemst, Bilzen naar Hoeselt, Borgloon naar de rest van het kanton, Hasselt naar Herk-de-Stad.

En naar wie lonkt Sint-Truiden, wilde Peter Vandam van Groen wel eens weten. “Blijkbaar is iedereen bezig met fusiegesprekken. Waarmee is Sint-Truiden bezig of wacht onze stad op het ogenblik dat het verplicht wordt? En als er gesprekken zijn, op welke basis worden die gevoerd? Partijpolitiek? Andere redenen…”, vroeg hij zich af.

Burgemeester Veerle Heeren liet zich niet verleiden tot uitspraken in deze materie. “Wij zijn niet op veroveringstocht. We weten dat de Vlaamse regering dergelijke dingen pusht en dat het Vlaams Parlement daarvoor waarschijnlijk bezig is aan de decretale uitvoering van die dromen. Maar een fusie heeft eigenlijk alleen maar zin als de dienstverlening overal in de nieuwe fusie er beter van wordt. Toegegeven, we hebben zeer goede ervaringen, binnen onze politiezone waar de samenwerking tussen de burgemeesters optimaal is, voorbeeldig zelfs. En we staan open voor logische verbindingen, maar tot op heden kwam er nog van nergens een vraag daartoe en ik wens in deze dan ook geen verklaringen af te leggen. Maar dat neemt niet weg dat ook ik niet blind ben voor de veranderende omgeving waarin we leven, en dat is de groei naar grotere entiteiten”, besloot de burgemeester.