Er heerst nogal wat ongenoegen bij de mensen die sedert vorige week al geen afspraak bij de stad krijgen om hun huisvuil naar het containerpark te brengen. De politieke meerderheid van onze stad zal zijn redenen wel gehad hebben om de gratis ophaling van grofvuil af te schaffen, maar in de plaats kan je er gratis mee terecht van 9 tot 27 maart op het containerpark.

Een groot probleem: wie op 20 maart thuis aan zijn grote opruimactie begon, is eraan voor de moeite: hij mag zijn grofvuil stockeren tot volgend jaar (als het god belieft) want er is tot 27 maart geen gaatje meer vrij op het containerpark. We namen de proef op de som, en de eerstvolgende vrije datum was 1 april. Wij mogen dan met ons grofvuil naar de stad trekken, maar mogen we het dan nog gratis afleveren? Het zou inderdaad niet meer dan menselijk zijn om diegenen die een afspraak maken vóór 27 maart en geen gaatje meer vinden in de stadskalender, ook gratis toegang te verlenen met hun grofvuil. Onze vrees is niet ongegrond dat we de komende weken nog vele sluikstorten mogen rapporteren op TruiensNieuws.

Verleng deze periode
Ook Flip Moers (Vooruit), in een vorig leven ooit nog schepen van Milieu, oppert een voorstel in die richting. “Op de afgezwakte beleidskeuze van deze meerderheid is er heel wat kritiek maar omdat het bezoek aan het containerpark door de coronamaatregelen beperkt is geworden, hebben nu veel mensen de kans niet om hun afval te leveren omdat alle data en uren al kort na het bekendmaken waren ingevuld”, zegt Filip Moers. Hij vraagt dan ook dat deze periode verlengd wordt.

Gratis zacht plastiek?
Vanaf 1 april wordt de zachte plastiek samen met de PMD opgehaald in de nieuwe blauwe zakken. Vroeger mocht dit plastiek afval gratis afgeleverd worden op het containerpark. Nu nog? “Volgens de schepen op haar FB-pagina is dit nog steeds het geval”, zegt Filip Moers, “maar de website van de stad vertelt andere dingen. Men aanvaard wel gratis de zachte plastiek, maar hij moet aangeboden worden in de nieuwe aan te kopen blauwe zak. Dus toch betalen!” Met andere woorden, je moet je plastiek niet meer naar het containerpark brengen, want ze komen het voor hetzelfde geld thuis ophalen! “Ik vrees dat deze maatregel de aanwezigheid van zachte plastiek in onze bermen zeker niet zal doen afnemen”, besluit gemeenteraadslid Moers.