Het Overlegcomité is afgelopen. De persconferentie waarop de beslissingen toegelicht zullen worden, wordt gehouden om 18.30 uur en is hier LIVE te volgen. Enkele beslissingen kennen we al: zo wordt de coronapas ingevoerd in de horeca en fitnesszaken, worden mondmaskers weer verplicht in winkels en voor horecapersoneel en wordt telewerken weer sterk aanbevolen.

“Het Overlegcomité is vervroegd vrijgekomen omdat niemand om de cijfers heen kan. We zien in ons land en om ons heen een versnelde herfstgolf. We worden geconfronteerd met scherpe stijging van de cijfers, sneller dan ingeschat was.” Dat heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) gezegd op de persconferentie na het Overlegcomité. “Het verschil is dat nu veel mensen gevaccineerd zijn en het virus heeft het dus moeilijker. Het is duidelijk dat we zonder de vaccins met een catastrofe zouden zitten in de ziekenhuizen.”

“Op een moment waarop we overspoeld worden door het virus, moeten we hogere beschermingsmuren optrekken zodat we nog steeds een vrij leven kunnen leiden, maar wel een voorzichtig. Vanaf vrijdag moet een mondmasker binnen gedragen worden op publieke plaatsen. Dat is niet aangenaam, maar het is wel heel doeltreffend. Dat geldt ook voor personeel in de horeca en in fitnesszaken. Tweede trein van maatregelen draait rond het Covid Safe Ticket: dat moet in heel het land getoond worden in horeca en fitness vanaf 1 november. Op evenementen moet dat vanaf 200 mensen binnen en 400 mensen buiten. Ten derde: een sterke aanbeveling voor thuiswerk wanneer en waar dat kan”, zegt premier De Croo nog op de persconferentie na het Overlegcomité.

“Die drie eenvoudige middelen kunnen ons bijkomend beschermen, waardoor we geen sectoren moeten sluiten. Alles blijft mogelijk, maar wel voorzichtiger”, zegt De Croo nog. Hij benadrukt ook het belang van ventilatie en thuisblijven als je je ziek voelt. “Ga dan niet werken en bezoek geen vrienden. Laat je testen.”

“Alexander, je hebt gelijk gehad om het Overlegcomité vandaag al bijeen te roepen.” Dat heeft federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zonet gezegd op de persconferentie na het Overlegcomité. “Het was nodig om snel in actie te gaan. We wisten wat er moest gebeuren zonder in paniekreactie te schieten. De feiten bewijzen dat het nodig was: 155 nieuwe hospitalisaties sinds gisteren, zo blijkt uit de cijfers die we vanmiddag kregen. 51 procent daarvan in Vlaanderen, De ziekenhuizen voelen het dus overal.”

“Ook het aantal besmettingen gaat erg snel de hoogte in”, zegt Vandenbroucke. “Overal, met in vier van de vijf Vlaamse provincies een verdubbelingstijd van een week. Maar we weten wat we moeten doen: heel voorzichtig zijn met nauwe contacten, zeker als je wat ouder of kwetsbaarder bent. Zorg dat je niet besmet wordt. Zorg dat je geen risico loopt. We moeten daar alles voor uit de kast halen. Mensen moeten zich laten vaccineren, dat is belangrijk. We hopen binnenkort positief advies te krijgen om ook het zorgpersoneel een boostervaccin te geven. Maar er is ook het mondmasker: gebruik dat. We gaan dat weer inzetten, niet alleen in winkels en winkelcentra maar in alle publieke ruimtes.”

De testcentra zullen openblijven in de winter, zei De Croo al. “Wie een beetje ziek is, moet zich laten testen”, zegt Vandenbroucke. “We nemen een batterij aan maatregelen zodat huisartsen niet bezwijken onder de druk.” Daarnaast is telewerken sterk aanbevolen, benadrukt Vandenbroucke nog eens.

“Het is een verhaal van en-en-en. De coronapas is geen absolute veiligheid, vaccinatie ook niet, ventileren ook niet en het mondmasker ook niet. Het is de combinatie van die elementen die het winnende antwoord is tegen het virus. Die combinatie gaat ons helpen. We hebben als bevolking heel veel inzet en solidariteit getoond, en we kunnen dat opnieuw doen. Laat ons dat voor onszelf doen, maar ook voor de mensen in de ziekenhuizen zodat die het kunnen volhouden.”