Er zijn nieuwe cijfers beschikbaar voor ons land. De dalende trend lijkt zich voort te zetten zowel qua sterfgevallen als hospitalisaties. In de afgelopen 24 uur zijn ook 356 nieuwe besmettingen gerapporteerd.

In de afgelopen 24 uur zijn 67 mensen opgenomen in het ziekenhuis. ‘De trend blijft dalend en neemt nu af met 8 procent per dag’, aldus viroloog Steven Van Gucht. Ook op intensieve zorg blijft de trend dalend. Helaas zijn ook 56 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus – 35 in de ziekenhuizen, 21 in de woonzorgcentra. ‘Ook hier is de trend dalend, het aantal overlijdens neemt af met 6 procent per dag.’

Er werden de afgelopen 24 uur 356 nieuwe besmettingen vastgesteld (een afname van tien procent) op een totaal van 21.686 afgenomen tests. 70 procent van de besmettingen werd vastgesteld in Vlaanderen, 22 procent in Wallonië en 8 procent in Brussel.

De afgelopen 24 uur werden opnieuw 190 mensen uit het ziekenhuis ontslagen. Daar verblijven momenteel nog 1.862 covid-19-patiënten, van wie 380 op de afdeling intensieve zorg en 231 van hen dienen beademd te worden.

Wat met de oversterfte?
Het totale aantal overlijdens toegeschreven aan covid-19 stijgt vandaag met de 56 nieuwe rapporteringen tot 8.959. “België heeft een hoog sterftecijfer, zoals u weet, we werden duidelijk zwaar getroffen door het virus. We zijn een dichtbevolkt land met een sterk verouderde bevolking. Toch is het belangrijk te melden dat in andere landen een duidelijke onderrapportering is van het aantal sterftes”, benadrukt Van Gucht.

“Dat kunnen we zien aan de hand van de oversterfte (het aantal mensen dat er nu meer sterft dan in een normaal kaar) , die ook in veel andere landen erg hoog is. Vaak hoger dan in België. Dat is zo bijvoorbeeld in Nederland, New York, Frankrijk, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk. Het aantal covid-overlijdens is in andere landen een pak lager gerapporteerd dan de oversterfte. In België is dat niet zo. Het aantal overlijdens is hier bijna gelijk aan de oversterfte. In Nederland is de oversterfte bijvoorbeeld twee keer hoger dan de gerapporteerde covid-overlijdens.”

Men gaat dus in het buitenland de cijfers duidelijk moeten aanpassen in opwaartse zin want wetenschappers over de ganse wereld komen nu tot de vaststelling dat de Belgische manier van tellen de meest correcte is.