Deze ochtend zijn studenten van Vlaamse hogescholen en universiteiten een petitie gestart om meer aandacht en betrokkenheid te krijgen voor hun bezorgdheden tijdens de coronacrisis. “Het is alsof dat de wereld stilstaat, maar niet voor de studenten”, vertelt de woordvoerder van de studenten ons. De petitie werd massaal gedeeld op sociale media en kwam zo zelfs met de hashtag “geefonseenstem” in de trending topics op Twitter terecht. Na enkele uren werd de petitie al door meer dan 8000 mensen getekend, het aantal blijft nog steeds oplopen. Wij spraken met een woordvoerder van de studenten.
14/05/2020 – Feyza Ozcan

Studenten van Vlaamse hogescholen en universiteiten voelen zich onvoldoende betrokken in de huidige coronacrisis. Ze zitten met heel veel vragen die steeds onbeantwoord blijven, omdat de Nationale Veiligheidsraad tot op heden nauwelijks iets heeft uitgesproken over deze studenten. Met deze petitie willen ze er voor zorgen dat beleidsmakers, hogeronderwijsinstellingen, professoren en docenten de bezorgdheden van alle studenten ontvangen en concrete maatregelen gaan treffen. Daarnaast willen ze ook dat de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) nauwer en nog meer wordt betrokken.

Bezorgdheden
Op de website van de petitie worden een aantal punten vermeld waar dat de studenten zich voornamelijk zorgen over maken zoals: meer aandacht aan het mentaal welbevinden van studenten en examens enzovoort. “Wat wij in dat document zetten, is eigenlijk maar een fractie. Het is veel meer dan dat. Wij wouden gewoon aangeven dat je enerzijds het mentale hebt en anderzijds het educatieve. Wat op lange termijn? Want corona zal in juli niet gedaan zijn opeens. Maar wat als studenten opeens of slechter presteren dan anders, verliezen zij studiepunten? Wat met hun koten? Er zijn heel veel vragen, wij hebben er een paar genomen om duidelijk te maken dat we met heel veel vragen zitten. Onze standpunten en onze vragen zijn op die manier opgesteld dat wij niet aan politiek doen. Wij willen dat ze onze bezorgdheden herkennen en dat ze concrete maatregelen nemen, ook rond het mentale welzijn van de studenten”, luidt het.

Meer aandacht aan het mentaal welzijn van studenten
“Het is alsof dat de wereld stilstaat, maar niet voor studenten”, zegt de woordvoerder van de studenten. Er wordt van hen verwacht dat ze verder gaan met de lessen en alles zelf verwerken, maar dat is zeker niet evident tijdens een crisis. “Ook voor corona ging het niet goed met het mentaal welzijn van studenten en daar werd geen aandacht aan besteed. Corona heeft er voor gezorgd dat de bezorgdheden van de studenten met betrekking tot het mentaal welzijn veel duidelijker zijn geworden”, klinkt het.

De woordvoerder vertelt ons dat het onmogelijk is om een crisis te doorstaan door alle partners er bij te betrekken maar geen studenten. Ze willen dat beleidsmakers en politici hun verantwoordelijkheden opnemen. Wat hen tevens ook verbaast, is dat het vooral de hogeronderwijsinstellingen zijn die sociale voorzieningen treffen voor studenten tijdens deze crisis, terwijl dit één van de kerntaken is van de overheid. “Er zijn hogescholen en universiteiten die laptops voorzien, die het aantal studentenpsychologen verhogen of financiering van koten herbekijken enzoverder”, luidt het.

“Studenten en jongeren die kunnen heel weinig aan. Die reactie zal wel komen en vooral van de ouderen. De coronacrisis toont aan dat wij kunnen rekenen op onze jongeren en studenten. Het zijn de ziekenhuizen, de woonzorgcentra, supermarkten, enz. waar studenten aan de slag gingen om te helpen. Wij hebben onze verantwoordelijkheden genomen”, vertelt de woordvoerder ons.

Een laatste boodschap van de woordvoerder is: “Wat wij vragen is niet enkel voor de studenten, het is in de eerste plaats voor de samenleving dat we dit doen. Want als de studenten het niet goed doen, zal de samenleving daaronder lijden”.

Petitie: https://secure.avaaz.org/nl/community_petitions/overheid_en_universiteiten_studenten_voelen_zich_onvoldoende_betrokken_in_de_coronacrisis_geef_onze_stem_kracht_bij/