Kristof Benaets is boos, erg boos, want hij ergert zich aan het gedrag van zijn medeburgers in de stad. Richtlijnen die dienen om … niet nageleefd te worden, anderhalve meter afstand, nooit van gehoord. Ondanks de goede organisatie door stad en standhouders, was de markt allesbehalve corona-proof. Hij zette zijn wedervaren op Facebook en we willen het onze lezers niet onthouden!

“Sint-Truiden, parel van Haspengouw, maar in deze tijden van Covid-19 ook zwaarst getroffen regio van het land: twee maanden geleden geen bedden meer vrij voor coronapatiënten op intensieve zorgen in Sint-Trudo, de naam van onze stad haalde het wereldnieuws (Sky-News) en de burger reageerde massaal verbolgen bij het BBQ-incident.

Maar de burger vergeet snel precies… Als ik vandaag zie hoe de doorsnee Truienaar zich gedraagt op de zaterdagmarkt, kan ik daar met al m’n verstand niet bij… 

Respect voor de manier waarop alle stadsmedewerkers en marktkramers het zo veilig mogelijk proberen te houden, een hele organisatie. Maar als de burger er zó met zijn klak naar gooit, kan je evengoed alle nadarhekken, ontsmettingspalen en mondmaskers in de vuilbak kieperen.

Een bloemlezing van een halfuurtje centrum:
– Mondmaskers? Marktkramers 👍 Bezoekers? 👎 Minder dan 5% (1/20) schat ik…
– De pijlen voor richting van de looplijnen in de Stapelstraat en de Luikerstraat staan er enkel voor Sint-Trudo zijn schoon ogen. En ik die dacht dat het pré-Corona al erg was in de Colruyt met het volgen van de pijlen. Links en rechts uit elkaar houden zijn we blijkbaar ergens halverwege tussen de basisschool en nu verleerd…
– Aanschuiven in rijen bij een handelszaak doen we liefst dwars over stoep en straat zodat iedereen die de weg van het verkeer volgt tussen de mensen door moet manoeuvreren – zéker niet tegen de gebouwen aan om wat ruimte te laten voor voorbijgangers.
– Afstand houden in die rijen en in de rij om de markt op te gaan? Mensen stonden me letterlijk in de nek te hijgen en ik moest meermaals vragen om afstand te bewaren. Dit werd dan vrolijk weggelachen door een tot de risicogroep behorende persoon. Echt onbegrijpelijk…hou toch gewoon afstand, ook aan de deur bij het buiten laten van de mensen…Er staan maar 2-3 mensen voor je in de winkel, die gaan echt niet met de laatste artikelen aan de haal.
– Mensen die zich richting ingang van de markt begeven langs de kant van de Groenmarkt moeten de werken passeren. Ter hoogte van El Bocado en de Grecco is de doorgang een goeie meter breed. Even wachten en mensen laten passeren, daar hebben we geen tijd voor, we schuren wel even langs elkaar af. Geen probleem.
– De twee toppers die met hun ludieke actie in uniform en met muziek de 1,5m afstand demonstreren en mensen met een kwinkslag aanspreken om te sensibiliseren, staren we met onbegrip aan.
– De ontsmettingspaal aan de uitgang kan je volgende week zonder meer gewoon aan de ingang zetten, zal gegarandeerd nog vol zitten. Schoon decor, dat wel!

Is dit dan het voorbeeld van burgerschap in tijden van crisis?
Maar we willen wel zo snel mogelijk onze familie en vrienden kunnen zien en vastpakken, en terug een pintje gaan drinken of een terraske doen. En we hebben commentaar à volonté op beleidsmakers en experts, want die hebben toch wel zwaar geflaterd… Maar een beetje gezond verstand gebruiken en het goede voorbeeld geven door de richtlijnen in acht te nemen? Hó maar!

En ik die dacht dat wij Binken waren…
NB: wie het schoentje past, trekke het aan. Was jij vandaag op de markt en heb je je uiterste best gedaan om het veilig te houden voor jezelf en je medemens, dan heb je geen enkele reden om aanstoot te nemen aan deze post en wens ik je een fijn en veilig weekend!”