Buitenschoolse activiteiten voor kinderen mogen alleen nog doorgaan in groepjes van maximaal 10 kinderen. Voor jongeren van tussen de 12 en 18 jaar mag dat alleen in de openlucht. Bovendien moeten kinderen één hobby kiezen. Dat zegde Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) in het VRT-journaal.

De verschillende ministers van Jeugd en Sport van de gewestelijke regeringen zijn het deze namiddag eens geraakt over de nieuwe voorschriften voor de buitenschoolse activiteiten. Voor kinderen onder de twaalf jaar komt het neer op een verstrenging, voor oudere kinderen een versoepeling. Het onderlinge akkoord moet donderdag wel nog bekrachtigd worden tijdens een overleg met premier De Croo. Het voorstel is al doorgenomen met virologen.

Dalle zegde in het VRT-journaal dat de huidige groepen van 50 kinderen jonger dan 12 voor virologen veel te groot zijn: “Bij groepen tot 10 kinderen kun je er voor zorgen dat alles veilig verloopt’, zegt hij. “Voor de krokusvakantie geldt wel een uitzondering. Omdat veel kinderen en ouders daar al op rekenen mogen er dan wel nog groepen van maximaal 25 jonge kinderen binnen samenkomen.”

Voor kinderen van tussen de 12 en 18 jaar is het weer toegestaan om in groep buitenactiviteiten te doen. “Dat is een nieuw perspectief, want dat kon sinds eind oktober niet meer”, voegde minister Dalle er nog aan toe.

Een bijkomende voorwaarde is wel dat de kinderen slechts één hobby uitkiezen omdat de virologen hebben aangegeven dat de combinatie van verschillende activiteiten niet meer te verantwoorden is. Maar de minister moet wel toegeven dat echt daarop controleren niet mogelijk is. Hij vraagt dat ouders met hun kind bespreken welke hobby ze de komende weken wel blijven uitoefenen. “We rekenen op het gezond verstand en de verantwoordelijkheidszin van de ouders”, zegt de minister. Maar op de verantwoordelijkheid van de mensen is de voorbije maanden al zoveel gerekend dat men zich in Brussel ook maar steeds misrekent!