Lage volumes en veel vraag is wat de markt voor kersen typeert op het moment. Vooral rond de Middellandse zee zijn de volumes gereduceerd door ongunstige weersomstandigheden.

Belgische kersen gaan daardoor voor hoge prijzen van de hand maar zijn vooral bedoeld voor de binnenlandse markt. Het is de verwachting dat door veel vraag en weinig aanbod het kersenseizoen in sommige landen eerder is afgelopen dan normaal. Wat de prijs betreft: 7 euro voor een kilo zoete kersen is trouwens ook geen kleingeld in de detailhandel.

Veel vraag en minder volumes
Het Belgische kersenseizoen is dit jaar vroeg gestart. Het seizoen is zo’n 5 tot 10 dagen vroeger dan gemiddeld, waardoor het lijkt dat het kersenseizoen aan het vervroegen is. De vroege kersenrassen zijn zeer goed verkocht, maar ook naar de latere rassen is veel vraag waardoor er volgens een handelaar mooie prijzen worden betaald voor de kersen. Vanwege de vorst is naar schatting 30 tot 40 procent van de kersen verloren gegaan. Qua volume is dit vergelijkbaar met het kersenseizoen van 2018. Over de kwaliteit en de maat is een Belgische handelaar zeer tevreden, maar met de hoeveelheid regen die de afgelopen weken is gevallen, is het mogelijk dat de kersen barsten.