Of de competitie in ons voetbal in de hoogste en tweede klasse zal starten, is nog maar zeer de vraag. Gisteren gaven we u de kalender al mee voor volgend seizoen, maar of dat wel gaat starten is zeer de vraag. Waasland-Beveren heeft namelijk gelijk gekregen bij het BAS: de degradatie naar 1B was ongeldig!

Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) heeft een nieuwe atoombom onder ons nationaal voetbal gegooid. De beslissing om Waasland-Beveren naar 1B te sturen was ongeldig, oordeelt het. De Pro League komt vandaag in spoedzitting bij elkaar om de schade te beperken.

Na de uitspraak van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) had de Pro League zich zeker van zijn beslissing geacht. De echte bazen, de bestuurders van de grote profclubs hadden hun wil opgedrongen: met 16 in de competitie. Punt gedaan. Er liep nog wel een procedure bij het BAS, maar voorzitter Peter Croonen van Racing Genk en CEO Pierre François geloofden niet dat Waasland-Beveren enige kans maakte op redding. Dus zetten ze door met een afsluitende algemene vergadering op dinsdag en een kalendervoorstelling op woensdag. Waasland-Beveren was woensdag de enige club die “per vergissing” geen uitnodiging voor de kalendervoorstelling had ontvangen.

De wraak moet zoet gesmaakt hebben toen in de vooravond de beslissing van het BAS in het Waasland binnen rolde. Het arbitragecollege struikelde vooral over het verschil in afwikkeling van 1A en 1B. De competitie in 1A werd stopgezet na 29 speeldagen, terwijl in 1B OHL en Beerschot nog wel de terugwedstrijd van de promotiefinale moesten spelen. “Er werd en wordt geen verantwoording, laat staan een redelijke verantwoording, gegeven voor dit verschil in behandeling”, schrijft het BAS in zijn beslissing. Theoretisch kon Waasland-Beveren zich nog redden ten koste van Oostende, maar die kans werd hen ontnomen terwijl de match voor de promotie naar de Pro League tussen Leuven en Beerschot wel doorgaan. Daar valt het BAS over.

De voetbalbobo’s komen vandaag samen om hun juridische flater te herstellen. Als ze willen dat er geen valse start komt voor de kompetitie, gaan ze zeker moeten afstappen van hun onredelijke eis voor 16 ploegen en zou het best kunnen dat WB niet degradeert en zowel Leuven als Beerschot promoveren naar een competitie met 18.