De bewoners van de Driewilgenstraat te Engelmanshoven trokken grote ogen toen ze zagen dat het ene deel van de straat niets moest betalen voor hun aansluiting op de nieuwe gescheiden riolering en het andere deel dat nadien wel moest doen. Hun petitie en vragen aan het gemeentebestuur bleven na twee maanden onbeantwoord en in de pers werd er warm en koud geblazen.

“Aan de ene kant heeft het stadsbestuur hun mond vol van wijkwerking, maar hier zetten ze de mensen tegen elkaar op”, stelt Marcel Lelievre van het buurtcomité “Wij dienden een klacht in bij de Gouverneur om deze discriminatie en rechtsonzekerheid aan de kaak te stellen”.   Vele straten in Sint-Truiden hebben nog geen gescheiden riolering. Indien mogelijk, wordt deze samen met de geplande straatvernieuwingen aangelegd.  De aansluiting op dit gescheiden net vergt investeringen in de privéwoningen van de aanwonenden.  Om hieraan tegemoet te komen werd op de gemeenteraad van 30 januari 2017 het subsidiereglement voor de maximale afkoppeling van het hemelwater goedgekeurd.

Elders wel, hier niet!
In deze beslissing werd ook opgenomen dat het schepencollege bevoegd is om de gebieden te bepalen waar dit reglement van toepassing is. Op het schepencollege van 14 april 2017 werden de gebieden afgebakend, waaronder ook integraal de Driewilgenstraat (HLN, 13/3/20).
Overal waar sindsdien werken werden uitgevoerd voor de aanleg van gescheiden riolering kwam een afkoppelingsdeskundige langs. Daarna werd aan een aannemer de opdracht gegeven om de noodzakelijke werken op het privéterrein +te doen.  Dit werd, zoals het reglement stelt, volledig uitgevoerd voor rekening van de stad.  Ook een gedeelte van de Driewilgenstraat werd zo maximaal ontkoppeld. Nu de werken opnieuw gestart zijn om ook op de rest van de Driewilgenstraat de gescheiden riolering verder aan te leggen, bleken de bewoners plots toch zelf te moeten opdraaien voor de kosten, dit in tegenstelling tot hun buren.

Het is erg stil op de Grote Markt
Deze ongelijke behandeling is niet alleen in strijd met de beslissing van 14 april 2017 maar daarenboven discrimineert ze tussen de inwoners van Engelmanshoven en die van Gelinden, en nog erger tussen de bewoners onderling in dezelfde straat. Om die reden werd op 10/3/20 over de hele Driewilgenstraat een petitie gehouden die ondertekend werd door ELK gezin met één uitzondering: een gezin waar de stad sowieso de kosten zal dragen, omwille van technische redenen.
De afkoppelingsdeskundige Notermans, in opdracht van de stad, bevestigde ondertussen in zijn schrijven en bezoeken aan de bewoners dat zij zelf wél initiatief moeten nemen en kosten zullen moeten dragen, in tegenstelling tot de buren die vroeger aan beurt waren. Aan de andere kant stelde schepen Kempeneers in Het Belang van Limburg dat “zij een mogelijkheid ziet om bij te sturen” (HBVL 27/5/2020). Echter, wij kregen tot nu geen enkele officiële communicatie vanwege de stad. De onzekerheid blijft maar duren.

Klacht bij de gouverneur
Wij willen een gelijke behandeling voor alle inwoners, zeker in dezelfde straat.
Op dit moment (15/7/2020), dus bijna twee maanden na het afgeven van de petitie, hebben wij nog steeds geen antwoord gekregen.
Ondertussen gaan de werken verder en lopen we het gevaar voor voldongen feiten gesteld te worden.
Wij vragen:

  • Of er door de verschillende behandeling van burgers in dezelfde straat geen sprake is van discriminatie?
  • Rechtszekerheid voor de inwoners van de zone Driewilgenstraat en een snelle en duidelijke uitspraak vanwege het stadsbestuur.

We belden hierover schepen Ingrid Kempeneers en brengen u op de hoogte van haar reactie zo vlug die binnen is.